Suomella on suuria ongelmia luontokadon kanssa

Nuoret ja me vähän vanhemmatkin olemme oikeasti hädissämme luontokadosta ja ilmastonmuutoksesta.

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoitus sulki Pitkänsillan liikenteen Helsingissä perjantai-iltana 14. lokakuuta.

12.11. 2:00

EU:n ennallistamisasetusta murjottiin eduskunnassa. Tulin surulliseksi seuratessani kansanedustajien puhetta. Mieleen nousi YK:n pääsihteerin António Guterresin kiteytys muutamien päivien takaa: kohti ilmastohelvettiä ollaan menossa jalka kaasupolkimella. Hän yritti herättää ihmiskuntaa, mutta aika alkaa loppua. Se loppuu sen takia, että luontokadon ja ilmastomuutoksen pysäyttäminen eivät ole oikeasti tärkeitä meidänkään päättäjillemme. Tätä kuvaa hyvin viime päivien keskustelu Suomen luonnon ennallistamisesta.

Päinvastoin kuin luonnonsuojelua vastustavat poliitikot antavat ymmärtää, meillä on suuria ongelmia luontokadon kanssa. Suomen metsien hoito ei ole ekologisesti kestävällä tasolla, ja metsäyhtiöt tahkovat luonnon kustannuksella miljardivoittoja. Metsänhoidon kestävyyden mantraa toistetaan joka käänteessä, vaikka tutkijat ovat osoittaneet sen vääräksi.

Uhanalaisten lajien ja pois kuihtuvien luontotyyppien määrä lisääntyy koko ajan.

Uhanalaisten lajien ja pois kuihtuvien luontotyyppien määrä lisääntyy koko ajan. Puolikuivatut suot työntävät metaania taivaalle. Sisävesien tila huutaa parannusta. Saaristomeren, tämän Itämeren helmen, vesi vihertää kesällä kuin hernekeitto. Ohjelmia, tavoitteita, julistuksia ja löysää puhetta on nähty, mutta uudistukset pysähtyvät kuin seinään. Mikään ei saisi maksaa, kenenkään oikeutta luonnonvarojen käyttöön tai edes riistämiseen ei saisi rajoittaa.

Väistämättä pintaan nousee kaksinaamaisuus: me kaikki kannatamme luonnonsuojelua, mutta ei tässä, nyt tai tällä tavalla. En kuullut eduskunnasta mitään vaihtoehtoisia keinoja.

Lähikuukausina päättäjät käsittelevät vielä luonnon monimuotoisuuden kannalta hyvin tärkeitä lakeja, muun muassa luonnonsuojelulain ja kaivoslain uudistamista. En voi enää uskoa, etteikö eduskunta huonontaisi vielä näitäkin lakeja esimerkiksi viskomalla populistisia puolitotuuksia tai kiristämällä hallituskriisillä. Hallituksen eduskunnalle antama ensi vuoden budjetti on sekin kylmäävää luettavaa: luonnonsuojelun määrärahoja vähennetään joka momentilta.

Mediassa on kummasteltu niitä nuoria, jotka protestoivat istumalla keskelle Mannerheimintietä tai jotka tuhrivat museoissa taideteoksia. Pelkään kuitenkin, että tämä on vasta alkua.

Arvoisat poliitikot, ettekö ole huomanneet, että nuoret ja me vähän vanhemmatkin olemme oikeasti hädissämme?

Jouko Högmander

ennallistaja, Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide