Potilastietojärjestelmiä on parannettava päättäväisesti

Potilastietojärjestelmät eivät hyödynnä Kannan reseptitietojen rakenteita.

13.11. 2:00

Jukka Sirén taustoitti (HS Mielipide 9.11.) sitä, mitä Apotti-potilastietojärjestelmältä alun perin odotettiin. Yksi Apotilta toivotuista ominaisuuksista oli rakenteisuus, jonka hyödyt ovat Sirénin mukaan kuitenkin jääneet toteutumatta. Esimerkkinä hän mainitsi puutteet Kanta-palvelujen reseptitietojen rakenteisuudessa.

Toisin kuin Sirén totesi, Kannan reseptitiedot ovat olleet rakenteisia alusta lähtien. Kysymys on pikemminkin siitä, miten Apotti hyödyntää Kannassa olevaa tietoa ja miten potilastietojärjestelmiä ylipäätään käytetään. Kanta tukee myös lääkkeen annostelutiedon rakenteista kirjaamista, mikä vähentää lääkitysvirheitä ja selkeyttää potilasohjeita. Kuitenkin vain yksi potilastietojärjestelmä on ottanut tämän toiminnallisuuden käyttöönsä.

Sirén on oikeassa siinä, että Kannan reseptitiedoissa voi olla monta reseptiä samasta lääkkeestä. Reseptien määräysajoista kuitenkin näkee, mikä on tuorein tieto. Jatkossa tietojen käytettävyys paranee, kun käyttöön otetaan Kanta-lääkityslista, jolla näkyy vain uusin resepti kustakin lääkkeestä.

Lääkityslistan muutostyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäiset toiminnallisuudet ovat jo otettavissa käyttöön. Toivomme, että sosiaali- ja terveydenhuollossa hyödynnetään ripeästi kaikki lääkäreiden työtä helpottavat muutokset. Potilastietojärjestelmät voivat ottaa uuden lääkityslistan kokonaisuudessaan käyttöönsä vuodesta 2025 alkaen.

Lääkettä määrätessään lääkäri arvioi aina lääkityksen kokonaisuuden. Lääketietojen käytettävyys riippuu myös siitä, miten sitoutuneesti lääkärit ylläpitävät tietoja. Jotta niiden ylläpito olisi sujuvaa, järjestelmien käytettävyyden eteen on tehtävä sinnikkäästi töitä.

Hyvinvointialueilla keskitytään nyt vuodenvaihteen kiireellisimpiin muutoksiin muun muassa palkanmaksun turvaamiseksi, mutta heti tämän jälkeen on tartuttava päättäväisesti potilastietojärjestelmien parannuksiin. Työ vaatii sitoutumista ja yhteistyötä eri viranomaisten, sote-toimijoiden, apteekkien ja järjestelmätoimittajien kesken.

Kimmo Rissanen

Pirjo Vuorikallas

Kanta-palvelujen päätuoteomistajia, Kela

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide