Kilpaurheilun arvot veivät turmioon

14.11. 2:00

Kanavassa urheilujournalisti ja tietokirjailija Jari Kupila pohtii, miten viime vuosisadalla kukoistukseensa noussut kilpaurheilu on ilmentänyt aikansa tarpeita ja ihanteita.

”Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Onko mitään, mihin modernin maailman perusmissio tiivistyy paremmin kuin kansainvälisen olympialiikkeen motto?”

”Urheilusta tuttu hokema ajoi ihmiskuntaa läpi 1900-luvun ja aiheutti monien elämää helpottaneiden keksintöjen ohella myös pari maailmansotaa, keskitysleirit, elintasoerot, hallitsemattoman väestönkasvun, pakolaisvirrat, kasvihuoneilmiön, otsonikadon, ympäristökatastrofit, monenlaiset mielenterveysongelmat ja terapiatarpeet. Kaiken sen, minkä seurauksena olemme 2000-luvulla hiljalleen alkaneet herätä miettimään, mihin oikeastaan juoksemme, kun koko ajan yritämme juosta kovempaa. – – Urheilu on edustanut ja tuottanut sitä arvomaailmaa, joka on ajanut maailmaa ylinopeudella kohti luonnonvarojensa ylikulutusta, hukkumaan erilaisiin jätteisiinsä ja tehnyt mielenterveysongelmista sivistysyhteiskuntien kansantaudin. Mitä arvoa mokomalla toiminnalla jatkossa enää on?”

”Urheilu edustaa kerskakulutusta: kestämätöntä rakentamista, energiankulutusta, turistimassojen liikuttelua. Roskaruokakulttuuria. Uhkapelaamista, yli omien varojen elämistä, velkavetoisuutta. Viher- ja valkopesua.”

”Ihmisten saaminen liikkumaan on kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen kysymys. – – Mutta kilpa- ja huippu-urheilun, tämän modernin maailman ihanteita, maanpuolustusta ja viihdeteollisuutta varten syntyneen ilmiön, yhteiskunnallinen perustelu on epäselvä – jos sitä edes on.”

Maailman Kuvalehdessä ihmisoikeusvaikuttaja Ujuni Ahmed kummastelee sitä, kuinka pitkään – esimerkiksi Pekingin talviolympialaisia tai Qatarissa nyt pidettäviä jalkapallon MM-kisoja koskevissa ratkaisuissa – moni länsimaa vastusti boikotointia ja ulossulkemista urheilun saralla.

”Venäjän hyökättyä Ukrainaan asetelma kuitenkin muuttui. Venäjä suljettiin kertarysäyksellä totaalisesti ulos urheilumaailmasta, ja yksittäiset venäläiset urheilijat joutuivat jättäytymään pois kilpasarjoistaan ympäri maailmaa. – – Muuttunut maailma osoitti, että todellisuudessa tahtotilaa ja resursseja löytyi myös urheilun käyttämiseen politiikan välineenä – kunhan se palvelee omaa etua.”

”Jos ihmisoikeudet ovat meille aidosti merkityksellisiä, olemme valmiita pitämään niistä kiinni, myös urheilukilpailujen kustannuksella. Jos arvovalintamme kuitenkin vaihtuvat tilanteen mukaan, on syytä epäillä arvojemme vahvuutta ja vilpittömyyttä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide