Kaikki kaupat eivät tee ennätystuloksia

Valtio hyötyy nousseista hinnoista eniten.

13.11. 2:00

Muutama tosiasia on hyvä nostaa esiin liittyen Raul Ekbladin mielipidekirjoitukseen (HS 11.11.), jossa esitettiin kaupan yritysten hyödyntävän röyhkeästi tämänhetkistä korkeaa inflaatiota.

Ruoan hinnan nousu johtuu kaikkia elintarvikeketjun toimijoita koskevasta ennätysmäisestä tuotantopanosten hintojen noususta. Muun muassa lannoitteiden, pakkausmateriaalien, polttonesteiden, sähkön ja maakaasun hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Näiden keskeisten ruoan tuotantoon ja jakeluun liittyvien kustannusten nousu heijastuu luonnollisesti myös kuluttajahintoihin. Näin on tapahtunut muissakin Euroopan maissa.

Toisin kuin kirjoituksessa väitettiin, kaupan yritykset tarkastelevat euromääräistä katetta. Prosenteilla ei kasvaneita kustannuksia makseta. Eniten nousseista kuluttajahinnoista hyötyy valtio kasvavana arvonlisäverotulona. On myös hyvä huomata, että kaupan isojen yritysten tulos kertyy monesta toimialasta, päivittäistavarakauppa on yksi liiketoiminnan osa, eivätkä kaikki yritykset tee ennätystuloksia.

Kari Luoto

toimitusjohtaja

Päivittäistavarakauppa ry

Oikaisu 16.11. kello 13:15: Muutettu kirjoituksen ingressi ”Verottaja hyötyy nousseista hinnoista eniten” muotoon ”Valtio hyötyy nousseista hinnoista eniten”.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide