Mies voi kantaa vastuunsa ehkäisyssä vasektomialla

Vasektomia vapauttaa miehen lisääntymisvelvoitteista ja osoittaa miehen kantavan vastuunsa ehkäisystä.

13.11. 2:00

Nimimerkki Isä vastoin tahtoaan (HS Mielipide 4.11.) esitti huolensa, että laki asettaa miehen juridiseen vastuuseen lapsesta silloinkin, kun parisuhde on ollut miehen kannalta pelkästään seksuaalinen. Nimimerkin kannattaisi harkita vasektomiaa. Vasektomia vapauttaa miehen lisääntymisvelvoitteista ja osoittaa miehen kantavan vastuunsa ehkäisystä.

Tähän saakka naiset ovat kantaneet suurimman vastuun sekä ehkäisystä että sen seurauksista. Naiset ovat suostuneet ruumiinsa medikalisointiin tavoilla, joiden merkitystä miehet eivät ole joutuneet pohtimaan. Siksi vasektomia on mieskulttuurissa edelleen tabu. Monille miehille se tulee kuitenkin väistämättä harkintaan ensimmäisen tai viimeistään toisen lapsen synnyttyä.

Marraskuun 18. päivä vietetään kansainvälistä vasektomiapäivää. Teemapäivällä kiinnitetään huomiota siihen, että sterilisaatio on huomattavasti yksinkertaisempi operaatio miehelle kuin naiselle; se on myös paljon halvempi yhteiskunnalle. Vasektomia tapahtuu päiväkirurgiassa, jonka jälkivaikutukset ovat vähäisemmät kuin viisaudenhampaan poistamisesta.

Markku Soikkeli

kirjailija, Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide