Nepsy-nuoria osataan Suomessa kohdata

Olen nähnyt, kuinka nepsy-nuorista kasvaa omat vahvuutensa tunnistavia, oman osaamispotentiaalinsa tiedostavia aktiivisia toimijoita.

15.11. 2:00

Nimimerkki Turhautunut äiti (HS Mielipide 10.11.) kuvasi taisteluaan neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten saamisessa avun piiriin.

Nepsy-nuoren arjen sujuvuutta tukeva valmennus on tuotava arkisiin tilanteisiin, esimerkiksi kouluun. Arjen hallintaa voidaan opettaa. Minä olen ollut opettajana onnekas. Olen saanut lisä- ja täydennyskoulutusta. Kaikilla opettajilla tulisi olla mahdollisuus kehittää itseään ammatillisesti. Pienenä kansakunta emme voi koskaan panostaa koulutukseen liikaa. Suomessa on tuskin koskaan mahdollista rahoittaa koulutusta maailmassa eniten, mutta jo muiden Pohjoismaiden taso riittäisi.

Kun neuropsykiatriset oireet ja toiminnanohjauksen vaikeudet hankaloittavat oppimista, tarvitaan joustavia tapoja opettaa, aikaa ja mahdollisuuksia opettajien väliseen yhteistyöhön. Tämä on mahdollista, kun koulutuksen resurssit ovat kunnossa.

Opettajana kuljen nepsy-nuoren rinnalla ja tuen häntä oppimisen esteiden tunnistamisessa ja voittamisessa. Olen nähnyt, kuinka nepsy-nuorista kasvaa omat vahvuutensa tunnistavia, oman osaamispotentiaalinsa tiedostavia aktiivisia toimijoita, jotka tekevät itseään hyödyttäviä ja kestäviä valintoja.

Tulevaisuutta rakennetaan koulutuksella. Vaikka kouluissa työskennellään ensisijaisesti nepsy-nuoren oppimisen eteen, voidaan säännöllisen ja keskinäiseen luottamukseen perustuvalla kodin ja koulun välisellä yhteistyöllä tukea myös huoltajia kasvatustehtävässään ja keventää heidän taakkaansa.

Yksikään nepsy-nuori ei saa jäädä vaille siksi, että oppii eri tahtiin ja eri tavalla kuin toiset. Meillä ei ole varaa heittää kenenkään osaamista hukkaan. Tulevaisuuden kestävä Suomi rakennetaan koulutuksella.

Ilkka Miettinen

erityisluokanopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja, Kerava

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide