Tekoäly ei osaa luoda mitään omaperäistä

Tekoäly on loinen, joka elää, kehittyy ja valtaa elintilaa apinoimalla ja yhdistelemällä kaikkea olemassa olevaa.

15.12.2022 2:00

Luovien alojen ihmiset, kuten kuvittajat, ovat huolissaan siitä, että tekoäly vie heidän työnsä. Tekoälyllä ei kuitenkaan ole halua tai kykyä viedä mitään. Huolissaan tulee olla vain kuvien tilaajista, jotka eivät ymmärrä, mikä ero on tekoälyn koostamilla kuvilla ja ajatustyöllä, jonka tuloksena kuvalla kertomisen ammattilainen räätälöi oikean sanoman sekä sävyn kuhunkin viestiin.

Tekoäly osaa esittää kuhunkin ongelmaan loputtomasti arvauksia, muttei vastausta. Kuvan suunnittelija pohtii toimivimman ratkaisun jo ennen sen toteuttamista. Tekoäly on pelkkä työkalu. Sillä ei ole unelmia eikä mielikuvitusta. Ihmiselle vain mieli on kuvituksen raja.

Luovuus on uuden etsimistä ja kykyä tuottaa ainutlaatuisia asioita. Se ei ole kiihtyvää laskentatehoa ja lisääntyvää tietoa. Aivot eivät ole tietokone, eikä ajattelu ole ohjelmoitujen komentojen suorittamista. Tekoälyltä puuttuu kyky havaita, se ei koe omia tai jaettuja tunnetiloja eikä aistimuksia. Tekoälyllä ei ole tietoisuutta. Se ei suhteuta itseään muihin koneisiin, ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Kuvalla kommunikoiminen on oivallusten välittämistä tekijältä vastaanottajalle. Se vaatii kuvanlukutaitoa, vertauskuvien tulkintaa sekä kykyä viitata asioihin, joita ei näytetä. Erityisen vaikeaa tekoälylle on luoda mielekäs usean kuvan tarinallinen kokonaisuus.

Tekoäly ei osaa ideoida. Sillä itsellään ei ole persoonaa, näkökulmaa, tyylitajua ja nyanssiherkkyyttä, esteettistä silmää, harmonian tajua eikä kulttuurista ymmärrystä, tahtoa tai sanottavaa. Tekoäly vain toteuttaa sattumanvaraisesti sattumanvaraisia pyyntöjä. Se ymppää aiheeseen liittyviä elementtejä ilman analyyttistä pohdintaa sekä sekoittaa keinot ja päämäärät.

Tekniikan kehitystä vastaan ei voi eikä pidä taistella, mutta koulutuksen tarve kuvallisen kerronnan keinoista, mahdollisuuksista ja merkityksistä tuntuu olevan loputon. Ihmisiä kiinnostavat ihmiset, ihmisten ajatukset ja teot. Jos tekoäly laitettaisiin kirjoittamaan hararimainen teos tekoälystä, kuka sellaisen lukisi?

Eräässä mielessä tekoäly kylläkin vie kuvantekijöiden työt: se kauhoo niitä internetiin ladattujen myriadien kuvien sammiosta tekijänoikeuksia kunnioittamatta. Tekoäly on loinen, joka elää, kehittyy ja valtaa elintilaa apinoimalla ja yhdistelemällä kaikkea olemassa olevaa. Mutta yhtä siltä ei voi pyytää: luo jotain omaperäistä.

Ville Tietäväinen

graafikko, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide