Kaikilla pitäisi olla vähintään kaksi viikkoa kesälomaa

Vuosilomalaki tulisi käydä läpi ja varmistaa jokaisen oikeus riittävään virkistymiseen.

Suomessa vallitsee vahva käsitys, että kaikki viettävät kesälomaa. Niin ei kuitenkaan ole.

17.11. 2:00

Vuosilomasta säädettiin laissa ensimmäisen kerran sata vuotta sitten. Työelämä ja työn tekemisen tavat ovat nykyään monella tapaa erilaiset kuin vuonna 1922. Satavuotisjuhla on oiva hetki kysyä, vastaako nykyinen vuosilomalainsäädäntö yhteiskunnan tarpeisiin.

Palkansaajalle kertyy vuosilomaa keskimäärin 30 arkipäivää vuodessa, ja loma pidetään tyypillisesti kesäkuukausina. Suomessa vallitsee vahva käsitys, että kaikki viettävät kesälomaa. Tuhannet suomalaiset eivät kuitenkaan pysty pitämään edes kahden viikon yhtenäistä lomaa kesällä.

Vuosilomalakia tulee muuttaa niin, että jokainen työntekijä on oikeutettu ainakin kahden viikon kesälomaan. Uudistus vaatisi perusteellista muutosta. Muutos on kuitenkin tehtävä, sillä nykyjärjestelmä ei kohtele ihmisiä tasaveroisesti. Oikeus riittävään lepoon ja palautumiseen kuuluu jokaiselle. Hyvinvointi näkyy myös työntekijän työsuorituksessa.

Määräaikaisissa työ- ja virkasuhteissa olevat henkilöt ovat esimerkki ryhmästä, jolle oikeus loman kerryttämiseen ei vielä automaattisesti takaa mahdollisuutta loman pitämiseen. Kun työpaikka vaihtuu tiuhaan määräaikaisuudesta toiseen, lomaa ei ehdi kertyä tai loma voi jäädä pitämättä ennen työsuhteen päättymistä. Näin lomaton ajanjakso voi venyä vuosien mittaiseksi.

Loman hyödyt ovat yksilöllisiä ja ihmiset eroavat toisistaan siinä, millainen loma palauttaa parhaiten. Lomaa kuitenkin tarvitaan. Loma on työn vastapainoa, mutta myös mahdollisuus harrastaa, tavata lähiomaisia, pohtia elämän isoja kysymyksiä tai vain olla. Vuosilomalaki tulisi käydä kokonaan läpi ja varmistaa jokaisen oikeus riittävään virkistymiseen.

Simo Pöyhönen

toiminnanjohtaja

Ainomaija Rajoo

erityisasiantuntija

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide