Suomalainen baletti kukoistaa Kansallisbaletin ulkopuolella

Kansallisbaletti tuntuu olevan hiljaa menettämässä kasvojaan.

22.11. 2:00

Helsingin Sanomat pohti syyskuussa julkaistussa analyysissä (2.9.) Suomen Kansallisbaletin kansainvälistymisen hyviä ja varjopuolia. Kirjoitus pohjautui loppukesästä ilmestyneeseen The New York Timesin artikkeliin, jossa kritisoitiin satavuotiasta Kansallisbalettia persoonattomaksi.

Kansallisbaletti tuntuu olevan hiljaa menettämässä kasvojaan. Perinteinen Pähkinänsärkijä käydään katsomassa velvollisuudentunnosta, muut esitykset eivät juuri vedä suuria yleisöjä katsomoon. Baletti-ilta ei myöskään ole ihan joka viikon kulttuurihuvi, ovathan esitysliput keskituloiselle nelihenkiselle perheelle kahden kolmen viikon ruokaostoksia vastaava kulu. Taidepiireissä puhutaan myös avoimesti siitä, ettei baletti enää kiinnosta, sillä tanssijavaihtuvuus on suurta, eikä suomalaisia tanssijoita, joiden uraa seurata ja kannustaa, enää ole.

Viime vuosina suomalaisten tanssijoiden määrä varsinkin nuorten tanssijoiden osuudesta on dramaattisesti vähentynyt Kansallisbaletissa. Kenneth Greven johtajuuskaudella alkanut puhdistus jatkui läpi Madeleine Onnen johtajuuskauden, ja nyt ryhmän 74 tanssijasta enää vain 23 on suomalaisia.

Baletin kentällä onkin tapahtumassa kiinnostava rakenteellinen muutos. Aleksanterin teatterissa ensi-iltansa saanut Yksi lampi joutsenten antoi osviittaa suomalaisen balettiosaamisen siirtymisestä Kansallisbaletin ulkopuolelle. Aiemmin Pienen Suomalaisen Balettiseurueen nimellä toiminut Ballet Finland loi päivitetyn version Joutsenlampi-baletista kunnianosoitukseksi Joutsenlammen satavuotiselle historialle Suomessa, ja esitykset olivat menestyksekkäitä.

Teoksessa tanssivat niin nuoret kuin vanhemmatkin suomalaiset tanssijat ja teoksen neljästä koreografista kolme on suomalaisia. Suomalaisuutta ei korosteta, sen vain annetaan olla ja kukoistaa.

Esitykset olivat yleisön mieleen. ”Tällaista lisää” -tunnelma vallitsi lämpiössä, narikassa ja vielä illalla kotonakin. Kiinnostavin baletti löytyy nyt Kansallisoopperan ulkopuolelta.

Katerina Torp

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide