Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaja valitaan tyylikkäästi

Subjektiivinen taidekokemus ja objektiivinen enemmistöpäätös sopivat huonosti yhteen.

Piispa Mari Leppänen valitsee tänä vuonna kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajan.

16.11. 2:00

Heikki Laitinen kirjoitti (HS Mielipide 12.11.), että kirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan nykyinen valintaprosessi on yhden henkilön mielivaltaa ja demokratian halveksuntaa. Demokraattisempana ratkaisuna Laitinen tarjosi useamman henkilön raatia, joka pisteyttäisi finalistiteokset.

Kun ottaa huomioon, että demokratia tarkoittaa kansan tahtoa ja demokratiaan kuuluu olennaisesti yhden äänen periaate, ehdotus pienestä raadista ja numeerisesta pisteyttämisestä ei muuta valintaa paljonkaan tasa-arvoisemmaksi. Usean kirjan asettaminen paremmuusjärjestykseen on jopa vaikeampaa.

Nykykäytäntö, jossa loppuvalinnan tekee tunnettu ja arvostettu yhteiskunnallinen tai kulttuurialan vaikuttaja, on mielestäni tyylikäs. Subjektiivinen taidekokemus ja objektiivinen enemmistöpäätös sopivat huonosti yhteen, eikä useamman kokin soppakaan ole kuulemma kovin hyvää.

Leonid Yakovlev

Varkaus

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide