Katson MM-jalkapalloa ja toivon Tanskalta röyhkeää tempausta

Kiinnostus Qatarin MM-kisoja kohtaan on jokseenkin laimeaa, tunkkaistakin.

17.11. 2:00 | Päivitetty 17.11. 7:44

”Jalkapallo jalo peli on, terve teille kansa katsomon.”

Näin kuului säkeistö eurokentillä parhaiten menestyneen suomalaisen jalkapallo­joukkueen FC Kuusysin kannatus­laulussa. ”Kyykkä” ylsi Euroopan cupissa (nykyinen Mestarien liiga) puolivälieriin kaudella 1985–1986.

Oliko jalkapallo enää tuolloinkaan jaloa, siitä voidaan olla montaa mieltä. Kulisseissa tapahtuneesta toiminnasta puhumattakaan.

Kannatuslaulun säkeistö tulee vahvasti mieleen, kun pohtii sunnuntaina alkavia Qatarin MM-kisoja. Niissä ei ole oikeastaan mitään jaloa.

Qatarin ihmisoikeusongelmista ja muista epäkohdista on kirjoitettu, kirjoitetaan kisojen aikana ja toivottavasti vielä kisojen jälkeenkin. Mutta nyt pohdinnassa on se, miten pitäisi suhtautua kisojen seuraamiseen.

Etenkin sosiaalisessa mediassa jotkut ovat todenneet, että he eivät aio katsoa kisoja. Näin on sanonut myös jalkapalloilija Riku Riski, joka kieltäytyi vuonna 2019 osallistumasta Suomen jalkapallomaajoukkueen leirille Qatarissa. Vastaavasti Huuhkajien entinen kapteeni ja näkyvästi Qataria arvostellut Tim Sparv katsoo kisat.

Kysymyksiä on paljon. Miksi juuri nämä kisat jättäisi väliin, jos kerran on katsonut vuonna 2018 Venäjän MM-kisojen otteluita tai vaikkapa viime talvena Pekingin olympialaisia? Pitäisikö saman tien vaihtaa kanavaa, jos saudiomisteisen Newcastlen ottelu pelmahtaa tv-ruutuun?

Krimin valtaus ei johtanut MM-boikottiin, mutta hyökkäys Ukrainaan sulki Venäjän kansainvälisestä urheilusta ja vei myös mahdollisuuden pelata MM-Qatarissa.

Fifa ei aikonutkaan tehdä muutoksia.

Oikeampi kysymys onkin, mikä olisi ollut sellainen syy, joka olisi saanut Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan pyörtämään päätöksensä ja vaihtamaan kisaisäntää. Sotatoimet Qatarissa?

Fifalla ei ollut missään vaiheessa aikomustakaan tehdä muutoksia. Tai oli yksi aie: Fifa haaveili, että jo näistä kisoista tehtäisiin 48 maan turnaus. Nyt mukana on 32 joukkuetta.

Kisojen katsomatta jättäminen ei paranna Qatarin ihmisoikeustilannetta, mutta jos kisat jättää katsomatta, henkilökohtaiselle päätökselle ei ole mitään syytä naureskella.

Itse katson otteluita ja myös kirjoitan kisoista. Mutta kiinnostus Qatarin MM-kisoja kohtaan on jokseenkin laimeaa, tunkkaistakin.

Parasta olisi se, että Tanskan joukkue vähät välittäisi Fifan ennen kisoja antamasta kiellosta ja tempaisisi päälleen ”Ihmisoikeudet kaikille” -paitansa – röyhkeästi juuri ennen ottelun alkamista.

Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide