Qatarin kisoissa kaikki on lähes järjenvastaista

17.11. 2:00

Kainuun Sanomat kirjoittaa Qatarissa alkavista jalkapallon MM-kisoista.

”Kisojen ylle lankeaa poikkeuksellinen varjo, sillä kisapaikkaa on arvosteltu siitä lähtien kun kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan hallitus vuonna 2010 myönsi kisat naisten, vähemmistöjen ja siirtotyöläisten oikeuksia polkevalle arabimaalle.”

”Qatarin kisat ovat ääriesimerkki korruption ja suuren rahan ohjaamasta johtamisesta, jonka seurauksena huippu-urheilusta on tullut vallan ja rahanteon väline, jolle ihmisoikeuksillakaan ei ole arvoa.”

”Kaikkein kovimman hinnan ovat saaneet maksaa kisainfraa rakentaneet tuhannet siirtotyöläiset, jotka ovat joutuneet työskentelemään orjan asemassa. Moni on joutunut maksamaan hengellään puutteellisista työ- ja elinolosuhteista.”

”Kuukauden kestävien kisojen rakentamiseen on käytetty rahaa yli 200 miljardia dollaria. Hiekka-aavikolle nousseet stadionit ovat kertakäyttötavaraa, pääosa niistä puretaan kisojen jälkeen.”

”Urheilun suurtapahtumien on toivottu edistävän ihmisoikeuksia autoritäärisissä valtioissa, mutta valitettavan usein odotukset ovat jääneet vain hurskaiksi haaveiksi.”

”Itse jalkapallon kannalta on sääli, että sen kattojärjestö on ryvettynyt korruptioskandaalissa ja vältellyt vastuutaan.”

”Hieno laji ansaitsee vastuulliset päättäjät eikä diktaattorien flirttailua.”

Keskisuomalaisen mukaan Qatarin kisoissa kaikki on liki järjenvastaista.

”Paikalle odotetaan puoltatoista miljoonaa jalkapallofania, joita vapaamman kulttuurin naapurimaista lennätetään otteluihin ja otteluista pois kymmenillä lennoilla päivittäin. – – Sietämättömän kesäkuumuuden vuoksi Fifa siirsi turnauksen loppuvuoteen ja vaati Qatarilta täysin ilmastoidut stadionit.”

”Fifa oli huolissaan vain pelaajista ja katsojista. Sitä eivät ole kiinnostaneet sadattuhannet siirtotyöläiset, jotka rakensivat pian kisojen jälkeen purettavia stadioneja kymmenen vuotta tappavassa helteessä.”

”Kun Fifa myönsi kisat Qatarille, maassa oli käytössä kafala-järjestelmä. Siinä siirtotyöläinen on työnantajansa omaisuutta, hänen passinsa takavarikoidaan, työnantajaa ei voi vaihtaa eikä järjestäytymisoikeutta ole.”

”Fifan eettiset arvot ovat hukassa. Valtava korruptio toi edelliset MM-kisat naapurimaansa alueita vallanneelle Venäjälle, seuraavat kisat sai moderni orjatalous Qatar. Silti Fifa vaati viime viikolla paimenkirjeessään turnaukseen osallistuneita joukkueita keskittymään peliin ja vaikenemaan pelin ulkopuolisista asioista.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide