Toivottavasti urheilumaailman sosiaalinen herääminen jatkuu

Viimeaikaiset ulostulot ovat ilahduttavia, mutta miksi kannanottoja tehdään vasta jalkapallon MM-kisojen kynnyksellä?

Miesten jalkapallon MM-kisat pidetään Qatarissa, jota on kritisoitu muun muassa siirtotyöläisten huonoista oloista.

19.11. 15:00

Suomen palloliitto ilmoitti kantansa Qatarissa pidettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Epäkohdat on tunnistettu ja niihin on kannan mukaan pyritty vaikuttamaan, mutta kisoja ei ryhdytä boikotoimaan. Suomen olympiakomitea ilmoitti tukevansa Palloliiton kantaa.

Olympiakomitean ja Palloliiton kannat ovat ilahduttavia ulostuloja urheilujärjestelmästä, joka tunnetaan pikemminkin epäkohdista vaikenemisesta ja ongelmien vähättelystä. Ulkopuolisen tarkkailijan mieleen nousee kuitenkin kyyninen ajatus siitä, miksi tällaisia kannanottoja tehtiin vasta kisojen kynnyksellä.

Ihmisoikeus- ja työjärjestöt sekä tutkijat ovat kertoneet yli vuosikymmenen ajan Qatarin tilanteesta, vakavista ihmisoikeusloukkauksista ja työläisten hirvittävästä asemasta. Tuhansista kuolleista työntekijöistä. Samanaikaisesti Suomen jalkapallon A-maajoukkue yritti päästä karsintojen kautta Qatarin kisoihin. Maajoukkue leireili Qatarissa. Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilija ylisti Qatarin olosuhteita. Nyt kisoihin lähtee Palloliitosta delegaatio, joka julkisen kannanoton mukaan pyrkii aktiivisen vaikuttamisen ja vuoropuhelun keinoin vaikuttamaan epäkohtiin.

Ilahduttava ulostulo ja pilkahdus sosiaalisesta vastuusta näyttäytyvät kovin latteina, kun katsotaan edeltänyttä vuosikymmentä. Aikaa kannanotoille olisi ollut, päätöspöydissä olisi voitu käydä kymmeniä keskusteluja, vaikuttamistyötä olisi voitu tehdä, eikä Qatarissa olisi tarvinnut leireillä. Jopa karsintoja olisi voitu boikotoida. Jos siis ihmisoikeudet ja kuolleet työläiset olisivat olleet korkealla Palloliiton agendalla.

Oikein kriittisesti tulkiten Palloliiton kannanotto näyttää suoranaiselta opportunismilta. Karsinnat, leirit ja muu hyöty on jo saatu, mutta urheilujohtajat haluavat vielä kisoihin ja nauttimaan Fifan vieraanvaraisuudesta. Tälle reissulle piti keksiä moraalinen perustelu, joka kannanotossa kerrotaan.

Tarkastelee Palloliiton kannanottoa kriittisesti tai vähemmän kriittisesti, niin on siinä paljon hyvääkin. Näyttää siltä, että kansallisilla urheilujärjestöillä on vihdoin tullut mitta ainakin melkein täyteen kansainvälisten liittojen korruptiosta, välinpitämättömyydestä, ahneudesta ja ihmisoikeuksien polkemisesta. Näin jyrkät lausunnot omien kansainvälisten kattojärjestöjen toiminnasta ovat ainakin Suomessa harvinaisia. Sopii toivoa, että nyt nähty sosiaalinen herääminen jää pysyväksi ilmiöksi.

Mikko Salasuo

talous- ja sosiaalihistorian dosentti

Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide