YK on suurvaltojen vanki rauhantyössä

Suurvaltojen veto-oikeus tulisi poistaa.

19.11. 2:00

Venäjän kansainvälisen lain vastainen hyökkäyssota Ukrainaan on osoittautunut raukkamaiseksi kohdistuessaan voimakkaasti siviilikohteisiin ja elintärkeään infraan jättäen ihmiset vaille lämpöä, vettä ja sähköä. Pahimmillaan siviileitä on raiskattu ja tapettu joukkohautojen verran.

YK oli rauhaturvajoukoin lopettamassa Kroatian sotaa ja Bosnian sotaa. Miksi YK ei saa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan loppumaan? Siksi, että YK on turvallisuusneuvoston vakinaisten jäsenten Britannian, Kiinan, Ranskan, Yhdysvaltojen ja Venäjän veto-oikeuden vanki.

YK:n tulisi sanojen sijaan ryhdistäytyä toimimaan. Kaikilla YK:n jäsenillä tulisi olla tasavertainen asema niiden koosta riippumatta. Siksi suurvaltojen veto-oikeus tulisi poistaa. Jos se ei onnistu, yleiskokous tulisi kutsua ylimääräiseen kokoukseen poistamaan ainakin sodan aloittaneen jäsenensä veto-oikeuden. Samalla sen pitäisi tarvittaessa yksinkertaisella äänten enemmistöllä valtuuttaa sotilaallinen vastavoima sodan aloittaneelle valtiolle. Pienimmillään YK tulisi valtuuttaa sulkemaan Ukrainan ilmatila sotilaalliselta toiminnalta. Jos järki voittaa, saataisiinko rauha Ukrainaan? Jää nähtäväksi.

Risto Moisio

Tampere

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide