Suru voi edistää urheilu­kulttuurin muutosta

Qatarin MM-kisojen alkaessa meillä kotikatsomoissa on tilaisuus surra ja irtisanoutua urheilukulttuurin haitallisista käytännöistä.

20.11. 2:00

Qatarissa järjestettävien jalkapallon MM-kisojen alkaessa minua surettavat ja suututtavat korruptio, ihmisoikeusloukkaukset ja ihmishenkien menetykset. Aurora Ala-Hakula kirjoittaa surun merkityksestä Tua-kirjastossa julkaistussa esseessään Lempeätä tilaa. Haluan jakaa Ala-Hakulan sanat urheiluväelle, joka pohtii, voiko näitä kisoja edes katsoa.

”Surua pidetään usein passiivisena tunteena, mutta se synnyttää tietoa siitä, millaisessa maailmassa ja millaisten rakenteiden keskellä haluamme elää. Se synnyttää tietoa siitä, milloin olemme suojassa ja turvassa. Suremiselle annettu tila on itsessään tärkeää, mutta se on myös lähtökohta uusien lempeämpien ja kestävämpien rakenteiden luomiselle.” (Aurora Ala-Hakula)

Meillä kotikatsomoissa on tilaisuus surra ja irtisanoutua urheilukulttuurin haitallisista käytännöistä. Voimme alkaa rakentaa turvallisempaa urheilua. Surraan ja mietitään vakavasti, mitä seuraavaksi. Jos kisajärjestäjä ei tähän ryhdy, se ei estä jalkapalloväkeä toimimasta.

Sari Hyyrynen

Jyväskylä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide