Myös moni kauppias kamppailee

Viljelijä, kauppias ja kuluttaja ovat kumppaneita huoltovarmuudessa.

21.11. 2:00

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk) puhui eduskunnan kyselytunnilla elintarvikkeiden hinnanmuodostuksesta. Hän antoi kuvan, että kauppa on siinä syyllinen Suomen korkeisiin hintoihin, ja tuli samalla ottaneeksi esiin talousvaikeuksissa kamppailevan maataloustuottajan. Se on totta, ja maanviljelijälle kuuluu reilu palkka, mutta yhtä lailla kannattavuutensa kanssa kamppailee moni kauppiasyrittäjä.

Kauppiasyrittäjä aloittaa nollaviivalta ja voi menestyä tai voi olla menestymättä. Tukkuliike tarjoaa kauppapaikan, tavarantoimituksen, tuotemerkin ja toimintakonseptin. Välissä on vielä teollisuus, joka jalostaa tuotteet ja on kehittänyt tunnettuja tuotemerkkejä.

Kauppa on tehnyt tehtävänsä ruokahuollon ulottamiseksi koko maahan ja omien merkkien kautta edulliset tuotteet. Näitä ei pitäisi valtiovallan estää. Viljelijä, kauppias ja kuluttaja ovat kumppaneita huoltovarmuudessa.

Harri Haka

ekonomi, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide