Kannustan jättämään Qatarin kisat katsomatta

Tulisiko ihmisoikeuksia polkevien urheilukilpailuiden mainonta kieltää?

Sunnuntaina järjestetyssä mielenosoituksessa Kölnissä Saksassa vaadittiin boikotoimaan Qatarin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuja.

22.11. 2:00

Medialla on iso vastuu Qatarin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin liittyvissä ihmisoikeusloukkauksissa. Suuret urheilukilpailut ovat ennen kaikkea mediatapahtumia.

Mikäli media ei antaisi kilpailuille niin suurta näkyvyyttä, niitä ei järjestettäisi, ainakaan samassa mittakaavassa. Ilman viestintävälineitä emme toki tietäisi ihmisoikeusloukkauksista, ja media on niitä sitkeästi ja ansiokkaasti myös pitänyt pinnalla. Samaan aikaan kilpailuja kuitenkin karnevalisoidaan ja niistä rakennetaan viihdettä. Esimerkiksi Ylen sivuilla saattaa nähdä allekkain keskustelua ihmisoikeusloukkauksista ja kisaveikkaus-viihdepelin.

Paljon vastuuta on toki myös kisojen katsojilla. Nykypäivän digitaalinen media on käyttäjädatan orja. Kannustan siis jättämään kisat katsomatta ja niistä kertovat viihdeuutiset klikkaamatta.

Media ei kuitenkaan voi ulkoistaa vastuutaan kuluttajille. Jos maailman suuret ongelmat voisi jättää yksilön vastuulle, ei meidän tarvitsisi nyt olla huolissaan ilmastonmuutoksestakaan, saati monista muista haasteista. Tupakka-askien ulkonäköä on jo rajoitettu, ja niissä tulee olla varoitus tupakoinnin haitoista.

Tulisiko ihmisoikeuksia polkevien urheilukilpailuiden mainonta kieltää, viestintä typistää mustavalkoiseksi ja lisätä sen yhteyteen aina varoitus ”sisältää ihmisoikeusloukkauksia”?

Nuutti Kytö

diplomi-insinööri, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide