Potilastietojärjestelmää ei opi pelkässä verkkokoulutuksessa

Potilastietojärjestelmän opettelu vaatii aikaa.

23.11. 2:00

Monissa terveyden-ja sosiaalihuollon yksikössä koulutetaan henkilökuntaa uusiin potilastietojärjestelmiin hyvinvointialueisiin siirtymisen kynnyksellä. Sujuva tietojärjestelmän käyttö on avainasemassa tiedon siirrossa ja asianmukaisessa kirjaamisessa. Se palvelee sekä kirjaamisen kohdetta että työntekijää.

Ajan hengen mukaisesti näinkin tärkeä koulutus järjestetään useimmiten verkkokoulutuksena, jossa ruudulle lävähtävät kouluttajan esimerkkisivut toisensa jälkeen selittävän luennon siivittämänä. Vaatii oppijalta todella paljon, että hän pysyy perässä ja huomioi kaikki oleelliset asiat. Kuvakkeita, symboleita ja nuolia on joka suuntaan, ja vielä jälkeenkin päin pitäisi muistaa, mitä mistäkin tapahtuu.

Huono perehdytys potilastietojärjestelmien hallinnassa hidastaa kirjaamisen sujuvuutta, altistaa virheille ja aiheuttaa ylipäätään aikaa vievää selvittelyä. Jos koulutus on vain verkkokoulutusta, potilastietojärjestelmän käyttöä tulisi voida harjoitella testiympäristössä ennen kuin siirrytään käsittelemään oikeiden potilaiden tietoja. Tämä tietenkin vaatisi aikaa koulutusvaiheessa, mutta se voi maksaa itsensä nopeasti takaisin työntekijöiden tyytyväisyytenä ja hyvänä kirjaamisena.

Susanna Miettinen

Kuopio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide