Asiointini Helsingin ydinkeskustassa on romahtanut

Olen surullisena seurannut, miten monikansalliset ryysyliikkeet, pahvimukikuppilat ja hampurilaislihottamot ovat vallanneet Helsingin keskustan.

Kauppakeskus Tripla Pasilassa on joukkoliikenteen vilkas solmukohta.

24.11. 2:00 | Päivitetty 24.11. 6:27

Pääkaupunkiseudun kauppakeskusten menestys jatkuu samaan aikaan kun Helsingin ydinkeskusta näivettyy (HS 22.11.).

Olen ollut kauppakeskus Mall of Triplan uskollinen kanta-asiakas lokakuusta 2019 alkaen. Arvostan Triplan ystävällistä, monipuolista ja laadukasta palvelutarjontaa. Hoidan kaikki arjen asiat Triplassa. Asioin Triplassa kolme kertaa viikossa.

Tärkeä syy kauppakeskusten menestymiselle Helsingin ydinkeskustan ulkopuolella on saavutettavuus, monipuoliset liikkeet ja palvelut, laadukas pysäköinti oheispalveluineen polttomoottori- ja sähköautoille sekä ilmainen pysäköinti kauppakeskuksen pysäköinnissä.

Asiointini Helsingin ydinkeskustassa on romahtanut. Olen surullisena seurannut, miten monikansalliset ryysyliikkeet, pahvimukikuppilat ja hampurilaislihottamot ovat vallanneet Helsingin keskustan. Nämä monikansalliset ketjuliikkeet eivät houkuttele asioimaan keskustassa.

Euroopan ikivanhojen kaupunkien keskustat pysyvät viehättävän kauniina ja elävinä monisukupolvisten perheyritysten hienon kirjon ansiosta. Euroopan kaupungeissa on vieri vieressä lihakauppaa, konditoriaa, suklaaliikettä, juustokauppaa, leipäkauppaa ja kaikkea arjen tarpeita palvelevia pikkuputiikkeja. Nämä hienot perheyritykset tekevät elävän kaupunkikeskustan kaikkialla muualla Euroopassa muttei Suomessa.

Helsingin ydinkeskustan elävöittämiseksi tarvitaan pienyrityksiä monikansallisten ketjuliikkeiden sijaan. Siksi Helsingin kaupungilla on merkittävä tehtävä suosia perheyrityksiä tässä tehtävässä.

Helsingin kaupungin pitää edistää autoilevien asiakkaiden asiointia ydinkeskustassa. Autoilevat asiakkaat kuluttavat enemmän rahaa tuotteisiin ja palveluihin ostosmatkalla. Kivijalkaliikkeet tarvitsevat autoilevia asiakkaita. Pysäköintimaksuja ydinkeskustassa on alennettava, pysäköintiä on parannettava ja ennen kaikkea autoilua edistettävä ydinkeskustassa kivijalkaliikkeiden menestymiseksi. Helsingin keskustaan tarvitaan moninaisuutta.

Kim Väisänen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide