Monen nuoren taloustaidoissa on puutteita

Taloudesta puhuttaessa tulisi huomioida selvästi nykyistä vahvemmin tunteiden merkitys erityisesti nuorten kanssa.

28.11.2022 2:00

Elämme taloudellisesti epävarmaa aikaa, ja samalla loppuvuoden kulutusjuhla painostaa meitä nopeisiin ostopäätöksiin. Erityisesti nuorten valmiudet kohdata eri puolilta tulevia kulutuspaineita ovat heikot. Lasten ja nuorten säätiön Kestävä rahasuhde -työpajoissa moni nuori kertoo, ettei tiedä, miten laskut maksetaan, miksi veroja kerätään tai miten tunteet vaikuttavat ostopäätöksiin.

Mainonta luo tarpeita, joita erityisesti nuorten on vaikea kyseenalaistaa. Sen lisäksi, että nuorille pitää opettaa rahaan liittyvää osaamista, on tärkeä puhua kuluttamiseen liittyvistä tunteista.

Kouluilla on tärkeä rooli talousosaamisen vahvistamisessa ja yhdenvertaistamisessa. Toisaalta vain harva toimintaamme osallistuneista nuorista muistaa opiskelleensa taloustaitoja tai puhuneensa rahasta koulun oppitunneilla.

Rahapuhe jääkin usein koteihin vanhempien vastuulle. Perheissä rahaan liittyvät arvot, osaaminen ja asenteet vaihtelevat ja periytyvät. Tämä asettaa nuoret eriarvoiseen asemaan ja vahvistaa hyvinvointieroja.

Meidän yhteinen tavoitteemme tulee olla, että tulevat sukupolvet saavat hyvät ja yhdenvertaiset mahdollisuudet kestävän taloudellisen tulevaisuuden rakentamiseen. Siksi taloudesta puhuttaessa tulisi huomioida selvästi nykyistä vahvemmin tunteiden merkitys erityisesti nuorten kanssa. Rohkaisemme kaikkia kasvattajia puhumaan rahasta ja rahankäyttöön liittyvistä tunteista.

Anna-Liisa Parkkinen

projektipäällikkö

Linda Lopperi

koordinaattori

Kestävä rahasuhde -hanke, Lasten ja nuorten säätiö

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide