Osaamisen päivittämistä tarvitaan entistä enemmän

Tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille.

28.11.2022 2:00

Jatkuvan oppimisen tarve yhteiskunnassa ja työelämässä kasvaa entisestään. Osaamistarpeet muuttuvat nopeasti, ja osaamisen päivittämiseen tarvitaan entistä enemmän mahdollisuuksia. Monitieteellisenä yliopistona haluamme tarjota laajasti opetustarjontaamme koko yhteiskuntamme hyväksi. Siksi Helsingin yliopiston käynnissä olevan strategian kärki on ”tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille”.

Tätä tavoitetta tukemaan Helsingin yliopistossa on tehty jatkuvan oppimisen uudistusta vuodesta 2018 alkaen. Osana muutosta avoimen yliopiston erillislaitos hallinnollisena yksikkönä lakkaa vuoden 2022 lopussa. Avoimen opetuksen hallintohenkilöstö on ollut osa yhteisiä opetus- ja opiskelijapalveluita vuodesta 2021 lähtien, vakituiset lehtorit siirtyivät tiedekuntiin elokuussa 2022 ja tuntiopettajat siirtyvät vuodenvaihteessa. Muutoksen myötä avoimet yliopisto-opinnot jatkuvat ja laajentuvat.

Jatkuvan oppimisen piiriin kuuluvat kaikki ikäryhmät. Tiedekasvatuksen avulla tavoitamme nuorimmat ikäluokat esimerkiksi tiedeleirien, -työpajojen ja lukuisten julkaisujen avulla. Avoimiin yliopisto-opintoihin ovat tervetulleita kaikki yliopisto-opinnoista kiinnostuneet pohjakoulutukseen ja ikään katsomatta. Esimerkiksi yhden tai kahden opintopisteen laajuisten tutustumiskurssien avulla oppijat voivat tutustua uusiin tieteenaloihin ja löytää oman kiinnostuksen kohteen.

Lisäksi avoimien yliopisto-opintojen avulla on mahdollista pyrkiä tutkinto-opiskelijaksi moniin tieteenaloihin. Avoimina opintoina on tarjolla useita maksuttomia kursseja. Ammatillista osaamista voi täydentää erikoistumiskoulutuksissa tai täydennyskoulutuksen parissa.

Jatkuvan oppimisen tarjonnasta löytyy opintoja meille kaikille.

Jenni Krapu

johtaja, Helsingin yliopiston avoin yliopisto

Jaakko Kurhila

digitalisaatiojohtaja, Helsingin yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide