Lapseni ei saa rauhoittavia lääkkeitä ja on siksi syrjäytymässä

Lääkärit kieltävät lapseltani rauhoittavat lääkkeet aiemman riippuvuuden vuoksi.

28.11.2022 2:00

Lapseni sairastui alakouluiässä psyykkiseen sairauteen, johon vuosien mittaan määrättiin yhä voimakkaampia psyykenlääkkeitä. Paha olo ei lääkärin määräämillä lääkkeillä kuitenkaan helpottunut, ja hän löysi kannabiksen ja tätä kautta myös muut huumeet.

Sekava elämä huumeiden parissa jatkui muutaman vuoden, kunnes hän lopulta päätti ottaa kaiken avun vastaan ja vieroittautui irti huumeista ja samalla myös rauhoittavista lääkkeistä, joita sai vapaasti kadulta.

Päihteettömänä hän on ollut pian kuusi vuotta. Psyykkisestä sairaudestaan hän ei ole kuitenkaan parantunut. Terapiaa hän ei ole saanut vuosiin, ja lääkärille pääsyä pitää odottaa toisinaan parikin kuukautta.

Raitistuttuaan lapseni haaveili opiskelujen aloittamisesta, työpaikan saamisesta, parisuhteesta, mukavasta itsenäisestä elämästä. Yksikään näistä unelmista ei ole toteutunut, koska kodista ulos lähteminen ahdistaa. Hän on itse puhunut siitä, että jos saisi vaikka pienimmän mahdollisimman annoksen rauhoittavaa lääkettä, hän uskaltaisi lähteä liikkeelle. Lääkärit kuitenkin kieltävät yksiselitteisesti häneltä rauhoittavat lääkkeet aiemman riippuvuuden vuoksi.

Me vanhempina seuraamme voimattomina lapsemme syrjäytymistä kaikesta normaalista elämästä. Hänellä olisi halua päästä elämässään eteenpäin, mutta nyt hän ei siihen kykene. Mietimmekin sitä, kumpi on suurempi paha: riippuvuus rauhoittavasta lääkkeestä vai täydellinen syrjäytyminen.

Väsynyt vanhempi

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide