Perhevapaita jakaessaan vanhemmat ajattelevat lapsen etua

Tasa-arvo perheissä on paljon laajempi asia kuin perhevapaiden jakautuminen.

Perhevapaauudistuksen myötä molemmille vanhemmille on kiintiöity vanhempain­rahaa 160 päivää. Omasta kiintiöstä saa luovuttaa toiselle vanhemmalle korkeintaan 63 päivää.

28.11.2022 2:00

Perhevapaista keskustellaan monesti yksioikoisesti vanhempien välisen tasa-arvon kannalta. Haluan tuoda aiheeseen vähän laajempaa näkökulmaa.

Helsingin Sanomien muotoilun mukaan (24.11.) valtaosa isistä haluaa luovuttaa äidille maksimin vanhempainpäivärahapäivistään. Näinhän ei olisi, elleivät äidit haluaisi käyttää isien heille luovuttamia vapaita. Kun perheeseen syntyy vauva, monilla vanhemmilla on tapana katsoa asioita pienen nyytin edun näkökulmasta. Imetys on ilmiselvä syy äitien pidempään poissaoloon töistä vauvan ollessa pieni.

Jos imetys onnistuu, se tuo tutkitusti sekä äidille että vauvalle valtavasti terveyshyötyjä. Suomessa suositellaan täysimetystä kuuden kuukauden ikään asti ja osittaista imetystä 12 kuukauden ikään. Keskustelusta mielellään vaietaan kuoliaaksi se tosiseikka, että vauva ei ole äidin rinnalla ainoastaan ravinnon takia. Rinnalla olo rauhoittaa vauvaa ja tuo turvan tunnetta lähes tilanteessa kuin tilanteessa.

Tätä luonnollista kiintymyssuhteen muodostumista kannattaisi tukea. Isä voi mahdollistaa tätä olemalla äidin kanssa yhtä aikaa kotona vauvan synnyttyä, jotta äidillä on aikaa palautua ja keskittyä imetykseen. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tämä monelle perheelliselle itsestään selvä asia yksin selittää perhevapaiden jakautumista. Isiä pitää ehdottomasti saada ottamaan enemmän vastuuta lapsistaan. Mutta en voivottelisi perhevapaiden jakautumista, kun siihen on ilmiselvä syy.

Tasa-arvoinen vanhemmuus toteutuu vallan mainiosti myös niin, että isät ottavat aktiivisen imetysvaiheen jälkeen päävastuun kotona, pitävät jäljelle jäävät perhevapaat äidin palatessa työhön, käyttävät lakisääteistä oikeuttaan osittaiseen työaikaan, ovat sairastavien lasten kanssa kotona ja niin edelleen. Tasa-arvo perheissä on paljon laajempi asia kuin perhevapaiden jakautuminen.

Hasse Hyvärinen

kahden lapsen isä, 80-prosenttisesti työelämässä, kohta isyys- ja hoitovapailla, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide