Huumeongelmainen on jollekin rakas tytär tai poika

Riippuvuusongelmasta kärsivää ei pitäisi tyrkätä yhteiskunnan marginaaliin ja lain väärälle puolelle.

Huumeiden käyttö on lisääntynyt erityisesti 15–29-vuotiaiden ikäryhmissä.

28.11.2022 2:00

Yhä pienemmät vastoinkäymiset suistavat elämän raiteiltaan, kun hintojen nousu nakertaa arjen pelivaraa. Kanveesiin lyötyinä monet hakevat helpotusta petollisista paikoista: yhdet pullosta, toiset muista päihteistä. Tuloksena voi syntyä riippuvuusongelma, jonka laskoksista on vaikeaa löytää ulos.

Helsingin Sanomat uutisoi (25.11.) Varkaudessa vaikeammaksi muuttuneesta päihdetilanteesta. Uutisessa huumeongelmaisia käsitellään valitettavan tuttuun tapaan: poliisin toiminnan kohteina tai sosiaalitoimen ja Kelan tuettavina, ”käyttäjäkuntana”. Huumeidenkäyttäjistä puhutaankin usein arvaamattomina ja vaarallisina ongelmatapauksina.

Tällaisessa kehystyksessä unohdetaan, että jokainen päihderiippuvainen on jollekin rakas tytär tai poika.

Varkaudessa nämä tyttäret ja pojat kantavat kirjoituksen mukaan väkivallan pelossa kirveitä ja rautaputkia muovikasseissa. Huumeisiin liittyvä väkivalta on kaikkien yhteinen asia, sillä se kumpuaa huumeiden kieltolaista. Sivistyneenä itseään pitävässä yhteiskunnassa riippuvuusongelmasta kärsivää ei pitäisi tyrkätä veistä haavassa vääntäen yhteiskunnan marginaaliin ja lain väärälle puolelle.

Inflaation seurauksena on odotettavissa, että päihdeongelmat lisääntyvät seuraavina vuosina. Nyt tarvitaan inhimillisyyttä ilmiöstä puhuttaessa. Kun rikosoikeudellinen lähestymistapa ei ole toiminut, mitä jos kokeilisimme myötätuntoa? Kysytään päihdeongelmiin joutuneilta, miten voisimme auttaa.

Heikki Koponen

diplomi-insinööri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide