Yksinvaltaiset maat joutuivat yhtäkkiä ja yhtä aikaa vaikeuksiin

Uutiset demokratian ja lännen kuolemasta olivat sittenkin ennenaikaisia.

1.12.2022 2:00 | Päivitetty 1.12.2022 6:20

Muutama vuosi sitten hoettiin, että itä nousee ja veltostunut länsi laskee, harvainvalta jyrää ja demokratia jää jalkoihin. Viime aikojen uutiset todistavat siitä, että uutiset demokratian ja lännen kuolemasta ovat olleet ennenaikaisia.

Autoritaariset hallinnot näyttävät tehokkailta. Venäjä kykeni aloittamaan hyökkäyssodan tuosta vain ja onnistui estämään presidentin ukaaseilla talouskriisin. Pandemian alkuvaiheessa Kiina tukahdutti koronaviruksen tehokkaasti puolueen päätöksillä. Iranin uskonnolliset johtajat ovat pystyneet hallitsemaan maataan vuosikymmeniä, vaikka heidän moraali- ja ihmisoikeuskäsityksensä ovat kivikautisia.

Autoritaariset järjestelmät ovat todellisuudessa paljon hauraampia kuin demokratiat. Demokratiat voivat olla hitaita, mutta ne ovat joustavia. Demokratioissa valta on jakautunut useisiin valtakeskuksiin, hallinto hankkii vapaissa vaaleissa kansalta oikeuden hallita ja tunnustaa mahdollisuuden tulla vaihdetuksi.

Yksinvaltaisissa järjestelmissä päättäjät lupaavat vakautta vapauden sijaan, ja he hallitsevat pelon ja ostetun kannatuksen voimin. Joskus pelko katoaa, ja silloin mikään raha ei riitä takaamaan vakautta.

Sekä Kiinan, Iranin että Venäjän johtajat ovat joutuneet yhtäkkiä ja yhtä aikaa vaaraan.

Käypä Ukrainan taisteluissa miten tahansa, Venäjä on jo hävinnyt sotansa. Venäjän talous murentuu, koulutettu väki pakenee, energiakauppa kutistuu, sota vie rahaa, ja maan tarvitsema läntinen osaaminen katoaa. Kun länsi hylkäsi Venäjän, Venäjä haki tukea Afrikasta ja Aasiasta. Myös näiden mantereiden johtajat hylkäävät nyt Venäjän. Näin kävi esimerkiksi G20-kokouksessa Indonesiassa. Osanottajat tuomitsivat jyrkästi Venäjän aloittaman sodan.

Kiinakin luisuu pois Venäjän rinnalta. Kiinalla on omiakin vaikeuksia. Kiinalaiset lähtivät viime viikonloppuna eri puolilla maata mielenosoituksiin vastustamaan Kiinan koronalinjaa. Koronavirus leviää nopeasti Kiinassa. Yhä suurempia joukkoja ihmisiä eristetään kovin ottein muusta maailmasta, eikä mitään loppua järjettömälle nollatoleranssin linjalle ole näkyvissä. Samaan aikaan lännessä eletään jo lähes normaalia elämää.

Kiinan kommunistisen puolueen valitsema koronalinja on osoittautumassa valtavaksi virheeksi. Kiinaa maan ulkopuolelta seuraavat ymmärsivät tämän jo aikoja sitten. Terveysalan osaajat tiesivät, että viruksen täydellinen tukahduttaminen yhdessä maassa koronamaailman keskellä ja lieventyneen pandemian aikana on sekä mahdoton että turha tehtävä. Talouden tuntijat havaitsivat, että jatkuvat koronasulut heikentävät Kiinan taloutta ja tuhoavat kommunistisen puolueen mahdollisuuden lunastaa lupauksensa: jos alistutte hallituiksi, saatte nousevan elintason.

Vakaus voi päättyä yhtäkkiä.

Yksinvaltaiset järjestelmät tuottavat suuren vallasta eristettyjen kastin. Kiinassa eristys on konkreettistakin. Vahvalta ja tehokkaalta näyttänyt järjestelmä voi romahtaa hetkessä, kun kastijärjestelmä ja kova kuori murtuvat. Yksinvaltaisissa maissa kansasta kumpuava perusteltukin kritiikki on systeeminen riski.

Kun kiinalaiset vastustavat kommunistisen puolueen koronalinjaa, he vastustavat myös puoluetta, sillä puolue kohotti pandemialinjan luottamuskysymykseksi. Jos haluat järkevää koronapolitiikkaa, annat epäluottamuslauseen Kiinan päättäjille.

Vastaavasti: jos vaadit Iranissa oikeudenmukaisuutta naisille, tulet antaneeksi epäluottamuslauseen uskonnollisille johtajille kaikessa. Jos vaadit Venäjällä kohtuutta – rauhaa –, annat epäluottamuslauseen maan korruptoituneelle valtaeliitille.

Demokratioissa perusteltu kritiikki toimii voimana, joka kehittää.

Kolme autoritaarista maata vain ilmoittaa kansalaisille, että johtajien valitsema tie vie yhä syvemmälle vaikeuksiin. Tällaista kohtaloa lupaava ei demokratiassa valtaa saisi.

Autoritaarisessa järjestelmässä muutokset voivat tulla yhtäkkiä ja väkivaltaisestikin. Venäjä, Kiina ja Iran ovat hyvin vakaita, kunnes ovat hetken päästä hyvin epävakaita. Demokratiat ovat kiitettävän kitkaisia myös murroksissa.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide