Koulussa minut yritettiin pakottaa oikeakätiseksi

Oikeakätisyyteen pakottaminen vaikeutti monen oppilaan koulunkäyntiä.

7.1. 2:00

Seppo Tammisen kirjoitus sinisiin silmiin liitetyistä mielikuvista (HS Mielipide 8.11.) toi mieleeni vasenkätisyyden: huono työn jälki, tehty kuin vasemmalla kädellä.

Kansakoulussa ensimmäisellä luokallani 1960-luvulla oli kolme vasenkätistä: kaksi poikaa ja minä. Opettaja pakotti meitä oikeakätisiksi. Pojat olivat tottelevaisia ja oppivat oikeakätisiksi. Minä kuitenkin otin aina kynän vasempaan käteeni, koska se oli luontevaa enkä suostunut oikeakätiseksi. Suljin korvani ohjeistukselta. Pojat vielä aikuisenakin muistelivat minun sitkeyttäni.

Oikeakätisyyteen pakottaminen vaikeutti monen oppilaan koulunkäyntiä. Lapset tekivät kirjoitustehtävät kotona uudelleen vasemmalla kädellä, koska oikealla kädellä kirjoitettu teksti oli huonoa.Onneksi opetus on muuttunut tasavertaiseksi ja jokainen oppilas voi tehdä tehtävänsä hänelle luontevammalla kädellä, eikä energiaa tarvitse käyttää kohtuuttomiin ponnisteluihin.

Birgitta Raatikainen

Lappeenranta

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide