Syömiseen ei vaikuta vain ruuan maku

Kouluruokailuun pitää panostaa, mutta lista ei voi silti koostua pelkästään oppilaiden lempiruuista.

Kouluissa kasvisruokapäivät ovat yleistyneet.

3.12.2022 2:00

Jonna Hovi-Horkan jatkoi kolumnissaan keskustelua kouluruokailun nykytilasta (HS 1.12.). Kirjoitusten keskiöissä on ollut ruuan maku, mutta syömiseen vaikuttaa myös moni muu asia. Joutuuko annoksensa hotkimaan kymmenessä minuutissa? Löytyykö oppilaalle ruokaseuraa? Entä miten aikuiset puhuvat kouluruuasta? Parjataanko kasvisruokaa tai väitetäänkö, että ruoka ei ole riittävän ravitseva? Myös medialla on tässä vastuunsa.

Kouluruokailuun pitää panostaa, mutta lista ei voi silti koostua pelkästään oppilaiden lempiruuista. Uusia kasvisruokia täytyy tarjota sinnikkäästi, vaikka ne eivät heti maistuisikaan. Se on meidän velvollisuutemme, jotta tuleva sukupolvi tottuu kestävään, tulevaisuuden ruokaan. Ruokailussa täytyy olla riittävästi aikaa, jotta ruokailija ehtii täyttää vatsansa. Toki reseptejä täytyy kehittää ja kuulla tarkalla korvalla asiakkaiden kokemuksia, myös ruokailutilanteesta.

Olemme käynnistäneet kilpailun, jossa haastamme luokat keksimään keinoja oman kouluruokalansa kohentamiseksi. Uskon, että nuorilla on hyviä ratkaisuja siihen, miten kaikki saadaan syömään.

Silja Varjonen

toiminnanjohtaja, ravitsemusasiantuntija (ETM)

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide