Viikon puheenaiheet

4.12.2022 2:00

1) Kiina

Kiinan päättäjät joutuivat lopulta ja odotetusti ongelmiin. Heidän valitsemansa tiukka nollatoleranssi koronaviruspandemiaan ajoi ihmisiä kaduille osoittamaan mieltä. Kommunistinen puolue ei voinut julkisesti kertoa tulleensa järkiinsä, koska se ei erehtymättömänä voi erehdystään tunnustaa. Vaivihkaa koronakäytännöt nyt vain alkavat pehmentyä ja vanhusväestön rokotuksiin pannaan vauhtia.

2) Keskusta

SannA Marinin (sd) hallitus joutui lopulta ja odotetusti ongelmiin. Eduskuntavaalikevään lähestyessä siitä on jäljellä enää pelkkä kuori, ja kuoren sisällä riitainen joukko. Hallitustyö kaatui siihen, että liian laaja hallitus yritti sitoa yhteen liian monia ristiriitaisia intressejä. Marinin hallituksen siteet rakennettiin velkarahasta, ja sitä koossa pitäneet ulkoiset paineet ovat olleet koronaviruspandemia ja Ukrainan sota.

3) Finlandia

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Iida Rauma, jonka teoksella Hävitys on vahva poliittinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus. Rauma ammentaa romaaniinsa myös omia kouluväkivaltakokemuksiaan. Kirjan sanat ovat painavia ja viesti vahva: suojelkaa lapsia myös väärin valtaansa käyttäviltä aikuisilta. Koulukiusaamisen sijaan pitäisikin Rauman mukaan puhua kouluväkivallasta, jopa lapsivihasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide