Oikeanlainen kasvisruoka on täyttävää ja maittavaa

Kasvisruokapäivä pysyköön, mutta lapsilla voisi olla oikeus vaikuttaa siihen, millaista vegeruokaa he syövät.

Koululaiselle voi jäädä nälkä, jos tarjolla on kasviskeittoa ilman proteiinilisää.

4.12.2022 2:00

Jonna Hovi-Horkan toivoi kolumnissaan (HS 1.12.) koulujen kasvisruokapäivän lopettamista. Asiaa hän perusteli toteamalla kasvisruuan olevan liian kevyttä ja herättävän liikaa vastakkainasettelua. Kasvisruoka mielletään usein kevyeksi, sillä siitä tehdään kevyttä. Hovi-Horkanin kouluruokapäivälle osui kurpitsakeitto.

Olen ollut 25 vuotta ja 9-vuotias lapseni on ollut lähes koko elämänsä vegaani. En koskaan tee kasviskeittoja ilman proteiinilisää, sillä ne eivät täytä. Yhdestä kurpitsakeittokokemuksesta ei ole syytä päätellä, että koko kasvisruokapäivästä pitäisi luopua. Ennemminkin kannattaisi miettiä, mitä täyttävämpää ja maittavampaa kasvisruokaa voisi laittaa tilalle. Useat Suomen huipulla olevat ultramaratoonarit ja jokunen painonnostajakin on vegaani, joten energianpuutteesta oikeanlainen kasvisruoka ei kärsi.

Lapset oppivat ruuan arvostuksen kotoa: jos kotona väheksytään kasvisruokaa, se näkyy myös koulujen kasvisruokapäivään kohdistetussa asenteessa.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan päiväkotilapset syövät yli viisinkertaisesti lihaa siihen nähden, mikä on terveydelle ja maapallon kantokyvylle sopivaa (HS 20.10.2021). Koululaisten ruokatottumukset noudattanevat samaa linjaa. Kotien olisikin syytä lisätä kasvisruuan määrää ja tehdä sitä lapsille pienestä pitäen tutuksi. Esimerkiksi oman lapseni lempiruokaa on vegetortilla ja paistettu tofu.

Lapsellenikin jää koulussa nälkä, jos tarjolla on pinaattikeittoa, sillä hän ei pidä siitä. Eikä pelkkä keitto mitään täyttäisikään. Kannatan Hovi-Horkanin ajatusta siitä, että lapset saisivat vaikuttaa koulujen ruokalistaan. Kasvisruokapäivä pysyköön, mutta lapsilla voisi olla oikeus vaikuttaa siihen, millaista vegeruokaa he syövät.

Eveliina Lundqvist

koulutusasiantuntija, Porvoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide