Miksi terveet ihmiset käyttävät hissiä liukuportaiden sijaan?

Lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla liikkuvalle ei ole vaihtoehtoja – on odotettava hissiä.

Hisseihin saattaa olla pitkiäkin jonoja.

26.12.2022 2:00

Asioidessani yksivuotiaan lapsenlapseni kanssa kauppakeskuksissa tai käyttäessäni metroa Espoossa olen havainnut ällistyttävän ilmiön. Terveet ja hyväkuntoiset ihmiset käyttävät hissiä liukuportaiden sijaan. Tämä johtaa jonoihin, joissa saatetaan noudattaa viidakon lakia. Lastenvaunuilla ja varsinkaan pyörätuolilla ei ole helppoa kiilata hissiin. Olen usein joutunut odottamaan jopa 2–3 hissiä ennen kuin olen päässyt lapsenlapseni kanssa kyytiin.

Lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla liikkuvalle ei ole vaihtoehtoja – on odotettava hissiä. Tulisiko luoda järjestelmä, jossa tietyillä ryhmillä olisi etuoikeus käyttää hissiä?

Suomessa kunnioitetaan varsin hyvin vammaisille tarkoitettuja parkkipaikkoja. Saaristossa vakituisesti asuvilla on etuajo-oikeus lauttajonoissa. Olisi suotavaa, että kauppakeskusten ja metrojen hissijonoissa vallitsisi samanlainen kulttuuri: ensin pääsevät hissiin ne, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa.

Nina af Hällström

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide