Luonnonsuojelussa on syytä huomioida esivanhempiemme viisaus

Ehkäpä on olemassa hyvä syy siihen, miksi esivanhempamme ovat kutsuneet esimerkiksi lähteitä pyhiksi.

Useita lähteitä ja lähteikköjä on pidetty Suomessa pyhinä.

4.12.2022 2:00

Purot ja lähteiköt poistettiin luonnonsuojelulaista (HS 3.12.). Vaikka en ole niin sanotusti luonnonuskoinen ihminen, uskon siltikin, että luonnossa on jotain sellaista, mitä emme vielä tieteen keinoin ymmärrä. Tämän vuoksi on syytä huomioida esivanhempiemme viisaus.

Kuten ihmisten aivojen ja tietoisuuden toiminnastakin selviää tieteellisten tutkimusten kautta koko ajan sellaista, mikä olisi pari vuotta sitten kuulostanut scifiltä, näin on käynyt myös luonnontieteellisessä tutkimuksessa ja kirjallisuudessa.

Islannissa käydessäni ihailin suuresti tarinoita siitä, kuinka vaikkapa suunniteltuun maantiehen tehtiin mutka, koska paikalliset asukkaat eivät sallineet vanhan kansan arvostaman siirtolohkareen räjäyttämistä.

Suomen lainsäätäjien olisi syytä tutustua geologi Aimo Kejosen ja tietokirjailija, toimittaja Tuomo Kesäläisen teokseen Suomen luonnon pyhät paikat. Useat näistä kirjassa kuvailluista paikoista ovat lähteitä ja lähteikköjä. Ehkäpä on olemassa hyvä syy siihen, miksi esivanhempamme ovat niitä kutsuneet pyhiksi. Sana ”pyhä” merkitsee ”aidattua, eristettyä, rauhoittamalla suljettua” (Suomen sanojen alkuperä). Lainsäätäjät, ottaa opiksenne!

Susanna Kohonen

yliopistonlehtori, Joensuu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide