Kotihoidossa onnistuu kiireetön läsnäolo

Lapsen hyvän tulevaisuuden pitäisi olla ehdoton prioriteetti.

6.12.2022 2:00

Nea Nättinen ehdotti (HS Mielipide 5.12.) kotihoidon tukea poistettavaksi – tilanteessa, jossa päiväkotien henkilökuntapula on jatkuvasti tapetilla, samoin kuin lasten ja nuorten mielenterveysongelmat.

Hoitovapaalla on monenlaisia ihmisiä. Hoitovapaalla olleiden lasten keskimääräisestä menestyksestä ei voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että huonompi menestys johtuisi hoitovapaasta. Syyt lienevät moninaiset.

Olen itse ollut kotona hoitamassa molempia lapsia kolme vuotta. Molemmat puhuivat sujuvasti poikkeuksellisen varhain ja oppivat lukemaan viisivuotiaina omaehtoisesti. He ovat menestyneet peruskoulussa erinomaisesti.

Lapset jaksavat oppia, kun saavat elää turvallisessa ympäristössä. Yksin jääminen ilman henkilökohtaista huomiota on ahdistavaa pienelle lapselle. Se saattaa olla juurisyynä myöhemmän elämän ongelmille.

Lapsen hyvän tulevaisuuden pitäisi olla ehdoton prioriteetti urakehityksen ja tulotason rinnalla. Suojellaan ensisijaisesti lapsia ja heidän tulevaisuuttaan. Keskitytään aidosti antamaan lapsillemme parasta mitä voidaan, yksilöllistä huomiota ja kiireetöntä läsnäoloa. Tämä on mahdollista kotihoidossa.

Lasta huomioivassa ympäristössä kasvaa hyvinvoivia ja pärjääviä ihmisiä – ja varmasti siis myös hyviä veronmaksajia.

Minna Karjalainen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide