Tähtitaivas tarjoaa ilmaisen spektaakkelin

Kun ihminen pimeässä ensi kertaa näkee taivaalla kotigalaksimme Linnunradan miljardien tähtien ihmeellisen valohehkun, hän väistämättä tajuaa oman vähäpätöisyytensä.

Hubble-avaruusteleskoopin ottama kuva Linnunradasta Jousimiehen tähdistön suuntaan.

6.12.2022 2:00

Vuoden pimeimmän ajan ja joulun lähestyessä toistuvat taas jokavuotiset valoshownäytelmät. Näiden keinovalojen ohella on kuitenkin mahdollista päästä kokemaan tähtitaivaan tarjoama ilmainen näytelmä, jota kaupunkien valomeressä asuvista kaikki eivät ole päässeet kokemaan. Tämä vaatii hakeutumista paikkaan, jossa on mahdollisimman vähän valosaastetta.

Kun ihminen – lapset ehdottomasti mukana – sitten pimeässä ensi kertaa näkee taivaalla kotigalaksimme Linnunradan miljardien tähtien ihmeellisen valohehkun, hän väistämättä tajuaa oman vähäpätöisyytensä. On selvää, että ihmisen kyvykkyys ei riitä käsittämään maailmankaikkeuden mittasuhteita. Esimerkiksi galakseja tiedetään olevan miljardeja.

Ehkä Linnunradan valomeren näkemisestä saa alkunsa tähtitieteen harrastus. Tähän antaa esimerkiksi Tähtitieteellinen yhdistys Ursa erinomaisen startin.

On ymmärrettävää, että pimeä aika vaatii valaistusta, mutta välkkyvien keinovalojen ohella voisi kokeilla jotain uutta – vaikkapa tätä esille ottamaani spektaakkelia, jonka tähtitaivas tarjoaa. Ja sähkölasku kiittää.

Reijo Koponen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide