Ei tehdä turhia ja kalliita tutkimuksia

Jäitä hattuun, ei oteta aivojen magneettikäyrää kliiniseen työhön.

9.12.2022 2:00

Medikalisaatiolla tarkoitetaan uusia tutkimuksia tai hoitoja, jotka pääsevät livahtamaan kliiniseen käyttöön ilman mitään näyttöä niistä saatavasta terveyshyödystä. Tätä kallista ilmiötä pidetään sairaanhoidon rahoituskriisin yhtenä osasyynä.

Aivomagneettikäyrä (HS Tiede 5.12.) on uusi pyrkijä näille markkinoille, sillä sen avulla todettiin poikkeavia löydöksiä melkein kaikilla (18/26 ) lievän päävamman (esimerkiksi kaatuminen) saaneista henkilöistä. Otsikkokin julisti, että ”aivovamman tietämättään saavia saattaa olla tuhansia joka vuosi”.

Kliinisesti ei ole mitään järkeä todeta tuollaisia muutoksia, koska ainoa hoito on päävamman uusiutumisen välttäminen, ja näinhän jokainen järkevä ihminen tekee ilman muuta. Ainoan poikkeuksen voisivat muodostaa nyrkkeilijät, jotka haluavat altistua toistuville aivovammoille, mutta heitähän tutkitaan ja seurataan perinteisillä menetelmillä. Joten jäitä hattuun. Ei oteta aivojen magneettikäyrää kliiniseen työhön näillä näytöillä.

Olavi Ylikorkala

lääkäri, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide