Sähköpotkulaudat heikentävät nuorten kuntoa

Sähköpotkulautojen tilalle tulisi kehittää itselataavia lautoja, joissa sähköä synnytetään potkuttelemalla.

Blockfest-festivaalialueen liepeillä Tampereella oli viime kesänä paljon sähköpotkulautoja.

26.12.2022 2:00

Sähköpotkulautoihin liittyvistä epäkohdista on keskusteltu laajasti, mutta usein unohtuu kaikkein merkittävin ongelma: sähköpotkulautojen vaikutus lasten ja nuorten fyysiseen kuntoon.

Lasten ja nuorten tulisi UKK-instituutin terveysliikuntasuositusten mukaan liikkua päivittäin noin kaksi tuntia. Yhä harvemmin ylletään edes noiden suositusten lähituntumaan. Luonnollinen arkiliikkuminen, leikit ja pihapelit ovat vähentyneet. Seuraukset näkyvät jo lapsuudessa monella tavalla. Lihavuus, elintapasairaudet, jopa tuki- ja liikuntaelinongelmat, ovat lisääntyneet.

Parhaassa fyysisessä iässään olevien nuorten kuntotaso on myös hälyttävä, mikä näkyy esimerkiksi kutsunnoissa ja armeijassa.

Perus- ja kestävyyskunto luodaan nuorena. Niiden harjoittaminen luontui aiemmin arkitilanteissa itsestään, kun vanhemmat ikäpolvet liikkuivat koulu- ja muut matkat omin avuin jollakin liikunnallisella tavalla. Nykyisille mukavuudenhaluisille nuorille tarjotaan laitteita ja kulkunevoja, jotka vähentävät fyysisen aktiivisuuden minimiin. On vaihtoehtoja ja tekosyitä tehdä asiat helpommin ainakin niin, ettei hengästy. Kaupalliset toimijat ja laitteiden kehittäjät osaavat iskeä juuri tähän suoneen.

Kuntoliikunnan pioneeri Tahko Pihkala alkoi kantaa kovasti huolta nuorison kunnosta jo 70–80 vuotta sitten. Hänen mielestään suurimmat syylliset olivat silloin ”hissi, bussi ja vessa”. Jalkoja käytettiin yhä vähemmän. Kansalle tarvittiin kuntoliikuntaa. Kansanhiihdot, laturetket ja monet eri liikuntamuodot syntyivät, mutta uusia teknisiä laitteita ei kielletty. Kunnon kohottamista varten oli kävelytempauksia, joiden aikana ei käytetty hissejä eikä rullaportaita. Käytettiin jalkoja.

Mitkä olisivat Tahkolle tämän päivän vitsauksia? Varmastikin älykännykät, videopelit ja sähköpotkulaudat. Koska niiden kieltäminen on mahdotonta, tulisi löytää ideoita, joiden avulla nuoret ja vanhemmatkin pitäisivät itsensä kunnossa ja eläisivät terveinä.

Viime vuosina yleistyneet sähköpotkulaudat ovat lisänneet liikunnallista passiivisutta. Sen lisäksi, että niiden yleistyttyä on ollut pahoja kaatumisia ja vammautumisia, ne ovat heikentämässä kansan kuntoa.

Tahko ei olisi hylännyt uutta lajia vaan kehittänyt sitä.

Kokonaan sähköllä kulkeville polkulaudoille tulisi määrätä ajoneuvovero ja käyttää tulo esimerkiksi lautojen parkkialueiden kehittämiseen ja turvallisuuteen. Sähköpotkulautojen tilalle tulisi kehittää itselataavia lautoja, joissa sähköä synnytetään potkuttelemalla. Mitä vinhemmin potkii, sitä pidemmälle sitten voi välillä itse varautuneen sähkön avulla huilata. Tämä malli innostaisi lautailijoita myös sähkön säästämiseen.

Tahko Pihkala oli koko kansan liikkumisen innovaattori ja kehittäjä. Suuri osa hänen jopa sadoista keksinnöistään tähtäsi koko kansan mutta erityisesti nuorten kunnon ja terveyden parantamiseen. Hän arvioi eri lajien merkitystä käyttäen kaavaa: huvi kertaa hyöty hinnalla jaettuna. Sähköpotkulautailun tulos on dramaattisesti miinusmerkkinen. Mutta Tahko ei suinkaan olisi uutta lajia hylännyt vaan kehittänyt sitä.

Leena Jääskeläinen

kunniajäsen

Tuomo Jantunen

puheenjohtaja

Tahko Pihkala -seura

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide