Santahaminan upseerikerho pitää korjata

Yli 90-vuotias äitini on muistellut lämmöllä, kuinka upseerikerhon ikkunoihin ommeltiin talkootyöllä verhot vuonna 1962. Onnistuisiko sama yhteen hiileen puhaltaminen nytkin?

Santahaminassa toimivat muun muassa Kaartin jääkärirykmentti ja Maanpuolustuskorkeakoulu.

1.1. 2:00

Santahaminan perinteikäs upseerikerho on päästetty rappeutumaan. Kerho on peruskorjauksen tarpeessa. Kiinteistön vesiputket ja sähköt olisi uusittava. Keittiö tulisi modernisoida kylmä- ja lämminlaitteineen, wc-tilat ja henkilökunnan sosiaalitilat suihkuineen.

Lattiapinnoitteet ovat rikki ja kuluneet. Vesivahinko teki lisää tuhoja. Merenpuolen ikkunanpokat ovat turvonneet ja vääntyneet eivätkä mene kunnolla kiinni, joten tuuli ja kosteus pääsevät sisälle huoneisiin. Huoneiden katot ja seinät tarvitsevat uuden maalikerroksen.

Kari Kuusela kertoo kirjassaan Santahaminan upseerikerho 1955–2005 seuraavaa. Pääesikunta antoi käskyn kerhotoiminnasta syksyllä 1954 ja toiminta alkoi seuraavana syksynä. Tilat olivat huonokuntoiset, eikä sodasta toipuvalla Suomella ollut ylimääräistä rahaa. Vasta vuonna 1960 alkoi kerhon laaja peruskorjaustyö.

Uunit ja savupiiput purettiin ja rakennukseen tehtiin vesikeskuslämmitys. Pääsisäänkäynti muutettiin, ja kerhoon tehtiin naisten wc. Kerho oli suljettuna remontin aikana. Remontti valmistui talvella 1962.

Yli 90-vuotias äitini on muistellut, että varuskunnan naiset halusivat kerhon olevan kodikas ja viihtyisä oleskelutila. He pitivät kokouksen ja päättivät kevättalvella 1962 ommella kerhoon ikkunaverhot talkootyönä.

Verhokangaspakat ostettiin, pituudet mitattiin, verhot leikattiin, ommeltiin, silitettiin ja asennettiin paikoilleen. Kaikki tämä tehtiin kerholla työpäivän jälkeen yhdessä toimien. Tätä työtä ja yhteen hiileen puhaltamista hän muistelee edelleen lämmöllä. Onnistuisiko sama nykyisin?

Asiasta päättävät, nyt on aika toimia. Isänmaa tarvitsee puolustajansa, ja Helsingin varuskunta Santahamina ja siellä toimivat killat, järjestöt ja yhdistykset tarvitsevat toimivan upseerikerhon.

Muistakaa: Perinteet velvoittavat.

Juha Seppänen

luokanopettaja, eläkeläinen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide