Kun siisteys­käsitykset törmäävät, kodin tunnelma on pilalla

Ihmiset voi jakaa neljään luokkaan suhtautumisessa likaan ja epäjärjestykseen.

16.12.2022 2:00 | Päivitetty 16.12.2022 8:19

Siivoaminen voi aiheuttaa monessa kodissa komentelua, mökötystä ja yleistä tunnelman hapantumista. Varsinkin joulun alla vaara on ilmeinen. Konfliktien välttämiseksi on hyvä tiedostaa yksilöiden erilaiset siisteyskäsitykset.

Ihmiset voi jakaa siivoustyylien perusteella neljään pääluokkaan: selkärankaiset, puunaajat, lavastajat ja laakamadot. Kaikilla luokilla on erilainen käsitys siivoamisesta ja erilainen sotkun sietokyky.

Selkärankainen suhtautuu likaan ja epäjärjestykseen tuomitsevasti eikä arkaile ilmoittaa siitä. Selkärankaisella kaiken on oltava omilla paikoillaan: samanväriset lautaset ovat omassa pinossaan ja kahvikuppien korvat osoittavat samaan suuntaan. Verhot ovat aina täydellisesti laskostetut ja kaappien vaatepinot vaaterissa.

Armoton suhtautuminen likaan pitää selkärankaisen koko ajan varuillaan. Pinnat puhdistetaan usein ja välittömästi likaantumisen jälkeen. Kaakelisaumat, hanat ja lauteet ovat aina puhtaat, ja jouluna ne ovat erityisen puhtaat.

Lajityypillistä: Vaatii kotona ehdotonta siisteyttä, mutta sanoo vieraana ollessaan, ettei sotkuisuus haittaa.

Kaakelisaumat ja lauteet ovat aina puhtaat.

Puunaaja suhtautuu likaan samalla tavalla kuin selkärankainen, mutta tavaroiden järjestyksellä ei ole hänelle niin paljon väliä. Hallittu kaaos on siedettävää, kunhan pölyä ja likaa ei näy. Puunaajan tiskipöytä on aina tyhjä ja puhdas, mutta kaapit voivat olla pahasti sekaisin.

Lajityypillistä: Monella puunaajalla on pakonomainen tarve jättää kaapinovet auki.

Lavastaja suhtautuu tavaroiden järjestämiseen samalla tavalla kuin selkärankainen, mutta pölyinen sängynalus, raidallinen wc-pytty tai tahmainen leikkuulauta ei häntä paljon hetkauta. Sohvatyynyjen tai ruuvien järjestelyyn kuluu lavastajalta enemmän aikaa viikossa kuin imurointiin kuukaudessa.

Lajityypillistä: Saattaa kylässä ollessaan kääntää sälekaihtimet mielestään oikeinpäin.

Laakamato on selkärankaisen vastakohta, joka ei välitä järjestyksestä eikä liasta. Ruokailuvälineet säilytetään pääasiallisesti tiskialtaassa, ja ne pestään vasta tarvittaessa, jos silloinkaan. Sekä likaiset että puhtaat (jos niitä on) vaatteet säilytetään lattialla. Suihkun lattian kuivaus ei kuulu rutiineihin.

Lajityypillistä: Laakamadon tavarat ovat usein hukassa, mutta lopulta ne löytyvät niiden oikeilta paikoiltaan – sinne ne on yleensä sijoittanut joku selkärankainen.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide