Keinoja liikkumisen lisäämiseksi on etsittävä yhdessä

Toivon, että yhteiskunta tunnustaisi liikkumisen tärkeyden, tukisi sitä riittävästi ja ihmiset liikkuisivat terveytensä kannalta riittävästi arjessaan.

Tuoreet mittaukset kertovat, että lasten fyysinen kunto on heikentynyt.

19.12.2022 2:00

Uusimmat tiedot koululaisille tehdyistä Move-mittauksista ja niiden heikoista tuloksista ovat herättäneet paljon keskustelua (HS Urheilu 15.12.). Toimenpiteiksi ehdotettiin muun muassa lisää liikuntatunteja ja harrastamista koulupäivän yhteyteen sekä perheiden tukemista.

Liian vähäinen liikkuminen on yhteiskunnallinen ongelma, johon ei ole yhtä yksittäistä ratkaisua. Lisäksi yksittäisten ratkaisujen vaikutuksia on vaikea ennakoida. Kuinka paljon esimerkiksi yksi lisätty liikuntatunti lisää reipasta fyysistä aktiivisuutta? Tai jos harrastusten kautta halutaan lisätä liikkumista, kuinka moni tosiasiallisesti osallistuu harrastuksiin koulupäivän yhteydessä?

Liikkumisen edistäminen on monimutkainen kokonaisuus, jota tehdään julkisin varoin yleensä niukoilla resursseilla. Tämä johtaa siihen, että pitkäjänteisyyden sijaan resursseja kohdistetaan hankkeesta toiseen. Se lisää houkutusta lähteä vaatimaan resursseja omaan toimintaan kritisoimalla muita tahoja. Tällä toimintatavalla ei ainakaan rakenneta yhteistyötä, ja hedelmätön vastakkainasettelu on valmis.

Toivon, että yhteiskunta tunnustaisi liikkumisen tärkeyden, tukisi sitä riittävästi ja ihmiset liikkuisivat terveytensä kannalta riittävästi arjessaan. Se tarkoittaisi enemmän viisasta liikkumista, enemmän ulkoilua lasten kanssa ympäri vuoden, perusliikuntataitojen opettamista alle kymmenvuotiaille, toimivia liikuntapaikkaverkostoja sekä esteettömiä palveluita.

Lisäksi toiminnallisuutta tulisi huomioida kasvatuksen ja koulutuksen instituutioissa, kuten varhaiskasvatuksessa, koulussa, opiskelussa ja armeijassa. Ei ihan mahdottomia juttuja. Valitettavasti nämä kaikki eivät toteudu nykyään riittävässä laajuudessa, vaikka yhteiskunta tukeekin monin tavoin ihmisten liikkumista ja liikuntaa. Olemassa olevat keinot eivät kuitenkaan riitä.

Miten sitten voidaan edistää liikkumista ja muuttaa yhteiskuntaa, kun resurssien lisääminen ei ole ensisijainen vaihtoehto? Ratkaisu on yhdessä tekeminen eri hallinnonalojen kanssa ja siitä seuraavat muutokset olemassa olevaan toimintaan. Siten ongelmia ratkaistaan yhteisellä panostuksella eikä omissa siiloissa. Kun on yhteistä tahtoa, keinot kyllä löytyvät. Vastakkainasettelulla emme lisää liikettä.

Antti Blom

ohjelmajohtaja

Liikkuva varhaiskasvatus, liikkuva koulu ja liikkuva opiskelu -ohjelmat

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide