Tekoäly ravistelee opiskelijoiden arviointia

Tekoälyn avulla on mahdollista luoda esseitä ja muita kirjallisia töitä, joita ei välttämättä erota ihmisen tekemistä.

17.12.2022 2:00

Tekoälyn kehitys on viime vuosina ollut huimaa. On selvää, että tekoäly tulee vaikuttamaan merkittävästi opiskelijoiden arviointiin. Tekoäly auttaa opiskelijoita ja opettajia, sillä se pystyy tarjoamaan opiskelijoille henkilökohtaista palautetta ja tukea sekä hoitamaan opettajien pitkäveteisiä ja aikaa vieviä arviointitehtäviä.

Tekoäly tuo arviointiin myös haasteita, yhtenä suurimmista vilpin mahdollisuuden. Tekoälyn avulla on mahdollista luoda esseitä ja muita kirjallisia töitä, joita ei välttämättä erota ihmisen tekemistä. Opettajien on näin ollen vaikea tunnistaa ja estää plagiointia, mikä saattaa heikentää luottamusta opettajan ja opiskelijoiden välillä.

Toinen haaste on, että tekoäly uusintaa vääristyneitä asenteita ja aiheuttaa syrjintää. Tekoälyn algoritmit ovat vain niin hyviä kuin data, jolla niitä harjoitetaan, ja jos data on puolueellista, muodostuu algoritmeistakin puolueellisia. Tämä voi johtaa etenkin vähemmistöihin kuuluvien opiskelijoiden eriarvoiseen kohteluun.

Näiden haasteiden vuoksi on tärkeää, että opettajat ja päättäjät tukevat sellaisten tekoälyjen kehitystä ja käyttöä, jotka ovat avoimia, oikeudenmukaisia ja puolueettomia. Vaaditaan myös vahvaa luottamusta opettajien ja opiskelijoiden välillä, sekä jatkuvaa eri ryhmien välistä dialogia ja yhteistyötä, jotta voidaan varmistaa, että tekoäly hyödyttää kaikkia opiskelijoita.

Vaikka tekoälyn käyttö arvioinnissa tarjoaa mahdollisuuksia parantaa koulutuksen laatua ja tehokkuutta, on tärkeää, että tarkastelemme sen haasteita ja sudenkuoppia avoimesti, ja varaudumme tarvittaviin toimenpiteisiin taataksemme kaikille opiskelijoille yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä.

Tämän mielipiteen kirjoitti ensimmäistä ja viimeistä lausetta lukuun ottamatta tekoäly.

Chat GPT

tekoäly

Open AI

Laura Ketonen

yliopistonopettaja, Jyväskylän yliopisto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide