Synnytyksen on oltava turvallinen lapselle ja synnyttäjälle

Perheiden tulee voida odottaa synnytystä tietäen, että he saavat kaiken tarvittavan seurannan, hoidon ja avun.

20.12.2022 2:00

Suomen terveydenhuollon kriisi näkyy nyt monella kipeällä tavalla. Synnytyssalien ruuhkat nousevat esiin synnyttäjien kokemuksissa, ja pahimmillaan resurssipulan seuraus voi olla lapsen tai synnyttäjän kuolema (HS 8.12.). Yksikin tällainen tapaus on liikaa.

Lapsen kuolema on aina perheelle murskaava tragedia. Tällaisessa tilanteessa perhettä ei lohduta vetoaminen resurssien puutteesta aiheutuneisiin inhimillisiin tai järjestelmän virheisiin. On selvää, että näistä tragedioista aiheutuu kustannuksia myös yhteiskunnalle.

Järjestelmä ja haasteellisissa työoloissa työskentelevät ammattilaiset voivat sivuuttaa synnyttäjän todellisen huolen, kun työskentelyolosuhteet ja resurssit eivät jätä riittävää tilaa yksilölliseen kohtaamiseen ja tarvittaviin tutkimuksiin. Tieto synnytyssairaaloiden kriisitilasta herättää pelkoa yleisesti – ja aivan erityisesti, jos taustalla on jo ennestään kipeitä kokemuksia ja menetyksiä.

Synnyttäjät eivät välttämättä enää uskalla luottaa ammattilaisten päätöksiin, jos he eivät voi olla varmoja siitä, mikä päätöksiä ohjaa: tietoon ja tehtyihin tutkimuksiin perustuva huolellinen arvio vai resurssien puute. Luottamuspula hankaloittaa synnytystilannetta entisestään.

Tilanne on hyvin huolestuttava ja vakava. Perheiden tulee voida odottaa synnytystä tietäen, että he saavat kaiken tarvittavan seurannan, hoidon ja avun. Synnytykseen liittyvä pelko ja huoli voi heijastua pitkälle perheiden ja yhteiskunnan tulevaisuuteen. Synnyttäjien ja lasten turvallisuus tulee voida taata. Tämän pitää olla päättäjien prioriteettilistan kärkipäässä.

Krista Nuutinen

puheenjohtaja

Susanna Uittomäki

toiminnanjohtaja

Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide