Extremelajien harrastajat ottavat isoja riskejä huvin vuoksi

On hämmästyttävää, että näiden omatekoisten sankarien saavutuksia hehkutetaan julkisuudessa.

Base-hyppääminen on yksi vaarallisimmista extremelajeista.

20.12.2022 2:00

Riskienhallinnassa on kyse vakavuudesta ja todennäköisyydestä. Jos jokin tapahtuma on todennäköinen, seurauksien pitää olla lieviä, ja kääntäen, jos seuraukset ovat katastrofaalisia, tapahtuman pitää olla erittäin epätodennäköinen. Pieni harkittu riski voidaan ottaa, isoa ei.

Tutkimusmatkailijat, ilmailun uranuurtajat ja astronautit ovat ottaneet harkitusti isoja riskejä. Se on tapahtunut kehityksen ja tieteen nimissä. Ikävä kyllä, joskus riskit toteutuivat ja seuraukset ovat olleet katastrofaalisia. Esimerkkeinä Robert F. Scottin epäonnistunut etelänavan matka, lentäjä Amelia Earhartin katoaminen Tyynellämerellä ja avaruussukkuloiden Challengerin ja Columbian tuhoutumiset. Luettelo on pitkä.

Extremelajien harrastajat hakevat jännitystä arjen harmauteen. He ottavat isoja riskejä huvin vuoksi. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi vuorikiipeily, base-hyppy laskuvarjolla ja yksinpurjehdus maailman merillä. Kun näiden oman elämänsä sankarien harrastuksessa menee jokin pieleen, muut joutuvat siivoamaan jäljet.

Extremelajien harrastuksista ei ole sivullisille hyötyä, mutta seuraukset voivat olla yhteiskunnalle raskaita. Siksi on hämmästyttävää, että näiden omatekoisten sankarien saavutuksia hehkutetaan julkisuudessa.

Esa Karanko

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide