Verenvuodatus Ukrainassa on saatava loppumaan heti

Aselevon järjestelyt tulisi antaa YK:n tehtäväksi.

20.12.2022 2:00

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitti videoviestissään, että talven aikana järjestettäisiin rauhaan keskittyvä kansainvälinen huippukokous. Tähän esitykseen pitää suhtautua vakavasti. Sodan pitkittyessä veri virtaa puolin ja toisin Ukrainassa. Se ei ole ollut eikä ole kunniaksi kenellekään.

Toivon Suomen päättäjien toimivan eri foorumeilla osaltaan niin, että Ukrainaan saadaan välitön aselepo, määritetään aselepolinja, asetetaan YK:n alainen pääkoordinaattori ja lähetetään YK-johtoiset joukot aselepolinjalle. Suunnilleen näin toimittiin aselevon saamiseksi ja ylläpitämiseksi Lähi-idän sodassa vuonna 1973. Rauha Israelin ja Egyptin välille solmittiin Camp Davidissa vuonna 1978. Aikaa aselevosta rauhansopimukseen saattaa mennä vuosia Ukrainassakin. Mutta on se parempi kuin että soditaan tästä eteenpäin vuosia.

Ukraina, Venäjä, Yhdysvallat, Nato ja Euroopan unioni ovat tietysti avainasemassa aselevon sopimisessa. Mutta sen järjestelyt tulisi antaa YK:n tehtäväksi. Onnistuessaan – mitä en epäile – YK saattaisi saada arvovaltaansa takaisin sekä taata pysyvän rauhan Ukrainaan.

Erkki Heinilä

everstiluutnantti, Lappeenranta

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide