Peruttu vastaanottoaika tarkoittaa ongelmia perheelle

Lasten sairaudet kuormittavat perhettä sekä henkisesti että taloudellisesti, ja kuormitus kasvaa entuudestaan, kun vanhempi joutuu jatkuvasti järjestelemään työtään uudestaan.

2.1. 2:00

Kun paikan päällä käy ilmi, että kaupungin ainut viikonloppuisin auki oleva röntgen ei kuvaakaan alle kouluikäisiä lapsia, menee työssä käyvän pikkulapsiperheen vanhemman arki sekaisin. Lapsi on saatava vietyä tutkimukseen toiselle puolen kaupunkia, virka-aikaan.

Lähes kaikki lasten erikoissairaanhoito sijaitsee julkisilla kulkuvälineillä yli tunnin päässä kotoamme, jolloin käyntiin tutkimuksineen menee koko päivä. Yhden vanhemman perheessämme jokainen käynti tarkoittaa, että järjestelen hyvissä ajoin työni uudestaan ja otan vuosilomaa tai palkatonta vapaata. Ajat ovat aina virka-aikaan, eikä niihin voi itse vaikuttaa.

Neuvola- ja hammastarkastukset hoituvat lähellä perhekeskuksessa. Käytännössä useampi tarkastus on kuitenkin jäänyt lopulta kokonaan toteutumatta, koska kuukausia etukäteen varaamani varhainen aamuaika on peruttu samana aamuna henkilöstöpulan vuoksi. Uusi aika tulee kysymättä viikkojen päähän ja yleensä keskelle päivää – mikä tarkoittaa, että joko perun taas ajan tai otan töistä vapaata.

Tarvitaan enemmän varhaisia aamuaikoja, virka-ajan jälkeisiä ilta-aikoja sekä viikonloppuaikoja.

Helsingin perheistä yhden vanhemman perheitä on yli 30 prosenttia. Monissa useamman vanhemman perheissäkin vanhemmilla on töitä, jotka eivät jousta. Lasten erikoissairaanhoitoa vaativat sairaudet kuormittavat perhettä sekä henkisesti että taloudellisesti, ja kuormitus kasvaa entuudestaan, kun vanhempi joutuu jatkuvasti järjestelemään työtään uudestaan. Yksikin palkaton vapaapäivä kuussa tekee yhden vanhemman talouteen valtavan loven. Säännöllisesti toistuessaan tulonmenetykset ovat merkittäviä ja edistävät lapsiperheköyhyyttä.

Neuvolan ja lasten erikoissairaanhoidon kuuluisi edistää terveyttä ja hoitaa sairauksia, ei aiheuttaa lisäongelmia. Tarvitaan pikaisesti lisää joustavuutta ja syvempää ymmärrystä siitä, että lapsen hyvinvointi riippuu täysin vanhempien hyvinvoinnista. Tarvitaan enemmän varhaisia aamuaikoja, virka-ajan jälkeisiä ilta-aikoja sekä viikonloppuaikoja. Tarvitaan järjestelmiä, jotka ymmärtävät, että samana aamuna peruttava, kuukausia aiemmin varattu käynti voi tarkoittaa perheelle valtavia tulonmenetyksiä ja turhaa kuormitusta.

Johanna Laukkanen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide