Perheiden yhteinen ulkoilu hyödyttää niin lapsia kuin aikuisiakin

Yhteinen aktiivinen aika tukee perheen sisäistä vuorovaikutusta kaikissa ikävaiheissa sekä kohentaa niin fyysistä kuntoa kuin mielen hyvinvointiakin.

2.1. 2:00

Peruskoulun 5.- ja 8.-luokkalaisille suoritettavista Move!-mittausten tuloksista käy ilmi, että lähes 40 prosentilla oppilaista fyysinen toimintakyky on niin heikolla tasolla, että se voi vaikeuttaa arjessa jaksamista (HS 14.12.).

Move!-mittausten toimintakykyä tukevia taitoja voidaan harjoittaa eri keinoin kaikissa lapsen toimintaympäristöissä osana jokaista päivää, jo varhaislapsuudessa. Onkin tärkeää löytää kuhunkin lapsen ja perheen elämäntilanteeseen soveltuvat konkreettiset keinot liikkumisen lisäämiseen.

Tutkimuksista tiedetään, että esimerkiksi perheiden säännöllinen yhdessä ulkoilu on yhteydessä lasten vähäisempään paikallaanoloon. Yhteinen aktiivinen aika tukee perheen sisäistä vuorovaikutusta kaikissa ikävaiheissa sekä kohentaa niin fyysistä kuntoa kuin mielen hyvinvointiakin. Perheliikuntabarometrin 2021 mukaan kuitenkin vain noin puolet lapsiperheistä liikkuu yhdessä säännöllisesti.

Perheitä liikuttamalla liikutetaan sekä aikuisia että lapsia. Liikunnallisen tuen suuntautuminen lapsiin on kuitenkin erityisen tärkeää, koska liikkuva lapsuus ennustaa liikunnallista aikuisuutta. Liikkuva perhe -tutkimuksen mukaan vanhemman oma liikunta-aktiivisuus ei ole lapselle keskeisintä ja vähän liikkuva vanhempi voi olla erinomainen liikuntakasvattaja.

Johanna Pekkanen

Suomen Latu ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide