Taloyhtiöiden kokouksissa tulisi kuunnella myös vuokralaisia

Voisi olettaa, että osakkaiden ja vuokralaisten kannattaa puhaltaa yhteen hiileen.

23.12.2022 2:00

Suomalainen yhteiskunta on monelta osin periaatteessa tasa-arvoinen, mutta ei ainakaan kaikissa taloyhtiöissä.

Asun taloyhtiössämme vuokralaisena. Menin yhtiökokoukseen, ja isännöitsijällä oli suuri tahto saada minut pois kokoustilasta. Luin hänelle asunto-osakeyhtiölain kuudennen luvun 11. pykälän, jossa mainitaan vuokralaisen oikeudesta osallistua yhtiökokoukseen. Isännöitsijä ymmärsi asian lyhyen inttämisen jälkeen ja sain jäädä kokoukseen.

Taloyhtiössämme on neljä asumisluokkaa: hallituksen äänekkäät osakkaat, hallituksen hiljaiset osakkaat, muut osakkaat sekä vuokralaiset. Käytännössä tämä näkyy siten, että varsin moni asia voidaan päättää kahden tai kolmen osakkaan päätöksellä. Nämä äänekkäät osakkaat voivat päättää esimerkiksi puiden kaatamisesta epävirallisissa pihakeskusteluissa. Jos menen huomauttamaan kauniin ja terveen puun tarpeettomasta kaatamisesta, minulle sanotaan, että ”olet vain vuokralainen eikä asia kuulu sinulle”.

Herättää pohdintaa, mikä hyöty tällaisesta asunto-osakeyhtiön sisäisestä luokkajaosta on. Voisi olettaa, että osakkaiden ja vuokralaisten kannattaa puhaltaa yhteen hiileen. Vai onko olemassa jokin erityinen syy miksi vuokralaiset pidetään lakiinkin kirjattujen oikeuksien ulkopuolella?

Aikaisemmin kaikista yhtiökokouksista ilmoitettiin porraskäytävien seinillä, ja hallitus laati lyhyitä tiedotteita päätöksistään.

Ydinkysymys tässä siis kuuluu, onko taloyhtiön hallitus osakkaiden ja asukkaiden asialla vai keskittyykö se hallituksen jäsenten asioiden hoitamiseen?

Martti Salomaa

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide