Perheemme pärjää vielä, mutta tulevaisuus pelottaa

Kuinka yksinhuoltajat, pienituloiset, työttömät tai monilapsiset perheet voivat elää arkeaan näillä hinnoilla?

23.12.2022 2:00

Nimimerkki Yksinhuoltaja kirjoitti (HS Mielipide 21.12.), kuinka hintojen äkillinen nousu on ajanut hänet, työssäkäyvän yksinhuoltajan, köyhyyteen. Näin tavallisena keskituloisena kahden lapsen äitinä voin sanoa kokevani monessa asiassa samoin kuin hän.

Olemme kaksi kahden pienen lapsen vanhempaa. Olemme keskituloisia ja asumme tavallisessa vuokrakerrostaloasunnossa. Aiemmin saatoimme viedä lapset ihan tavallisiin kohtuuhintaisiin harrastuksiin, harrastaa hieman itsekin, käydä välillä ravintolassa syömässä, teatterissa tai konsertissa, kerran tai kaksi vuodessa lomamatkalla, lahjoittaa hyväntekeväisyyteen eikä kaupasta tarvinnut valita halvinta. Nämä ovat siis ihan tavallisia, mukavia ja arkea piristäviä asioita.

Nyt joudumme ynnäilemään laskuja, ja kaikkea ylimääräistä pitää laskea tarkasti. Usein jätämme rahareiät väliin ja siirrämme mieluummin rahat säästötilille pahemman päivän varalle. Noin 3 000 euron palkka on alkanut tuntua pieneltä, ja kun vuoden alussa pienempi lapsi aloittaa kokopäiväisen päiväkodin, voi rahasta tulla tiukkaa.

Pärjäämme kyllä, mutta kovasti mietin mitä tässä käy. Kuinka moni yritys kaatuu, kun kaltaisemme keskituloiset lopettavat kuluttamisen? Kuinka yksinhuoltajat, pienituloiset, työttömät tai monilapsiset perheet voivat elää arkeaan näillä hinnoilla? Mistä löytyy motivaatio käydä töissä ja jaksaa arkea, kun raha ei riitä mihinkään ylimääräiseen ja euroja täytyy laskea koko ajan?

Vähän aikaa sitten puhuttiin vielä vauvavajeesta, mutta tässä tilanteessa en kyllä voi suositella lasten saamista. Rahat eivät pääkaupunkiseudulla riitä tavalliseen lapsiperhearkeen edes keskituloisella, ja kun perheiden palveluja lopetetaan ja heikennetään koko ajan yllättäen kuten leikkipuistoille kävi, on työssäkäyntikin lapselliselle vaikeaa.

Kuka kertoisi minulle, mitä puoluetta äänestää kevään vaaleissa? Kukaan poliitikoista ei tunnu tajuavan millainen tilanne on meille tavallisille pieni- ja keskituloisille.

Työssäkäyvä perheenäiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide