Pientalokotien rakentajat repivät tonteilta surutta puut ja pensaat

Tonteilta kuoritaan säälittä kaikki elollinen viimeistä puuta ja pensasta myöten.

23.12.2022 2:00

Asun Itä-Pakilassa, jossa toistuu usein seuraava tyypillinen tapahtumaketju. Vanhassa omakotitalossa asunut vanhus kuolee tai siirtyy huonokuntoisena toiseen asumismuotoon. Omaiset myyvät talon ja tontin, joista rakentajat maksavat hyvän hinnan. Heidän yllätyksettömänä tavoitteenaan on maksimoida tuotot rakentamalla tontti täpötäyteen pientaloja. Se edellyttää sitä, että tontilta kuoritaan ensin säälittä kaikki elollinen viimeistä puuta ja pensasta myöten.

Rehevät puutarhat, lintujen vanhat pesäpuut ja hyönteisten paratiisit tuhotaan käden käänteessä. Tilalle istutetaan sitten ehkä rivi koristetuijia. Rakentajat, olisiko mahdollista, että säästäisitte uusille asukkaille edes jonkin vanhan puun ja pensaan ettekä unohtaisi luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä?

Mikko Ketola

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide