Uuden koulumme käytävät ovat niin ahtaita, ettei siellä mahdu liikkumaan

Kouluja suunniteltaessa pitäisi kuunnella oppilaiden ja opettajien mielipiteitä ja toiveita.

23.12.2022 15:00

Uudessa koulussamme yläkoulun oppilaat kärsivät kapeista käytävistä, eikä koulussamme ole riittävästi sisävälituntialueita. Piha on välitunneilla täynnä alakoululaisia, eikä siellä ole juurikaan tekemistä.

Käytävien suurin ongelma on ahtaus, sillä kun noin 350 yläkoululaista siirtyy välituntien ajaksi 1,5 metrin levyisille käytäville, on siellä niin kova tungos, etteivät oppilaat tai opettajat pysty liikkumaan.

Luokkiin on vain yksi reitti, eikä käytävillä saa yleensä rauhaa. Oppilaat saattavat töniä toisiaan, huutaa toisilleen, komennella ja puhua rumasti. Tämä alentaa koulun ilmapiiriä, ja käytävissä syntyy väkivaltatilanteita, kun oppilaat rynnivät ja tönivät toisiaan.

Käytävillä ei ole tilaa edes istumapaikoille. Oppilailta kiellettiin myös käytävien varrella sijaitsevien välituntiluokkien käyttö. Kysyimme osalta opettajista, missä meidän kuuluisi nyt olla välitunneilla. He vastasivat, etteivät he tiedä.

Koulussa pitäisi olla turvallista. Haluaisimme kouluun enemmän välituntialueita. Haluaisimme myös, että oleskelualueita lisättäisiin, jotta huuto ja töniminen vähentyisivät käytävillä. Se edistäisi koulun yhteishenkeä. Paremmat välituntitilat ja isommat käytävät kohentaisivat ilmapiiriä ja vähentäisivät tunneilta myöhästelyä.

Mielestämme modernissa koulussa tulisi olla enemmän tilaa ja käytävien pitäisi olla suuremmat. Kouluja suunniteltaessa pitäisikin kuunnella oppilaiden ja opettajien mielipiteitä ja toiveita ennen rakentamista.

Ella Wallin

Iiro Sirama

Otso Räty

ja kahdeksan muuta kahdeksasluokkalaista

Pohjois-Tapiolan koulu, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide