Kuinka monta kertaa keskustatunneli pitää kuopata?

On tyrmistyttävää, että Satamatunnelin suunnittelussa valmistaudutaan näin ilmiselvästi jo useasti kuopattuun keskustatunneliin.

Helsingin Länsisatamassa on usein ruuhkaista.

28.12.2022 13:30

Helsingin kaupunki kertoo valmistelevansa asemakaavaa Satamatunnelille Länsiväylältä Länsisatamaan. Asemakaavan valmisteluaineisto kertoo kuitenkin täysin toisenlaista tarinaa: Satamatunnelista on suunniteltu nelikaistainen ja loivapiirteinen maanalainen moottoritie. Toisin sanoen kaupunki on suunnitellut keskustatunnelille länsipään.

On tyrmistyttävää, että Satamatunnelin suunnittelussa valmistaudutaan näin ilmiselvästi jo useasti kuopattuun keskustatunneliin ilman pienintäkään mainintaa asemakaavan valmisteluaineistossa. Tällainen keskustatunnelin ujuttaminen tiskin ali on käsittämätöntä tunnelikatseisuutta kaupungilta, joka väittää priorisoivansa kestäviä kulkumuotoja.

Tutkitut vaihtoehdot ovat muutenkin huonoja. Vaihtoehdossa a Lapinlahden puiston eteläreuna tuhottaisiin ja puistosta tulisi raskaan ajoneuvoliikenteen melualuetta. C:n ja d:n kahden hehtaarin liittymäalue vaikuttaa ilmeisen yhteensopimattomalta Länsiväylän ympäristön kantakaupunkimaistamisen osayleiskaavatarkastelun kanssa. Kaiken kukkuraksi näiltä satojen miljoonien eurojen vaihtoehdoilta puuttuvat kustannusarviot. Kääntyykö kamreerin katse muualle, kun kyse on moottoritietunneleista?

Satamatunnelin suunnittelu tulisi keskeyttää välittömästi osayleiskaavan valmistumiseen saakka. Odotellessa tunnelin suunnitteluperiaatteet tulisi korjata täysin: maanalaisen moottoritien sijaan satamaliikenteelle riittäisi vaihtuvasuuntainen yksikaistainen tunneli. Toki vielä parempi olisi, että satama vain hinnoittelisi laivayhtiöille kannusteet eriyttää rekkaliikenne matkustajaliikenteestä Vuosaaren satamaan tulevan vuosikymmenen aikana. Kaupungin sietäisi lopettaa omien tavoitteidensa vastaisten autotunnelien suunnittelu ja keskustatunnelin salainen tekohengitys.

Henri Miettinen

joukkoliikennesuunnittelija, diplomi-insinööri

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide