Onko metsiä harvennettu liikaa?

Vaikka voimakkaasti harvennetussa männikössä kasvamaan jätettyjen yksittäisten mäntyjen kasvu voi parantua, se ei kuitenkaan parane niin paljon kuin tiheämmäksi jätetyllä harvennusalalla.

Metsät eivät ole viime vuosina kasvaneet Suomessa entiseen malliin.

23.1. 2:00

Ennen joulua kiihtyi mediamittely siitä, miksi Suomen metsien hiilinielu supistuu. Pian yleistyi käsitys, että mäntypuun kasvu on monta vuotta vähentynyt mutta kuusipuun päinvastoin lisääntynyt.

Miksi näin on, siitä ei kenties ole riittävää julkista tutkimustietoa. Syyttävä sormi osoittaa metsäteollisuutta. Olen epäillyt, että kasvatus- eli harvennushakkuiden jäljiltä metsä on liian harvapuinen. Vaikka voimakkaasti harvennetussa männikössä kasvamaan jätettyjen yksittäisten mäntyjen kasvu voi parantua, se ei kuitenkaan parane niin paljon kuin tiheämmäksi jätetyllä harvennusalalla.

Tällaisesta aiheesta on vaikea mennä hakkuukoneen kuljettajaa neuvomaan. Hän on saanut työnantajaltaan ohjeet, joita on pakko noudattaa, mikäli haluaa säilyttää työpaikkansa.

Jyrki Patomäki

biologi, metsänkasvattaja, Heinola

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide